Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

4 jabłka
łyżeczka cynamonu
powidła śliwkowe
garść włoskich orzechów
kieliszek białego wina (125 ml)

sos:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
laska wanilii
łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym - sposób wykonania:

Pyszne jabłka pieczone z programu Ewa Gotuje.
Jabłka myjemy, wydrążamy środek, nacinamy skórkę (w postaci obrębu).
Powidła mieszamy z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi (w piekarniku lub na patelni)i cynamonem. Nadzienie wkładamy do wydrążonych środków jabłka. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i zapiekamy 25 minut.
Do mąki wlewamy 4 łyżki mleka, mieszamy. resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier (mieszamy aż do rozpuszczenia). Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii żółtko (roztrzepane widelcem). Mąkę wlać do mleka, wymieszać, zagotować. Sosem polać zapieczone jabłka.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 19-11-11| Czytano: 16113 razy |komentarz [0]
Jabłka zapiekane z sosem waniliowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz