Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z jajek i nabiału

Jajecznica z pomidorami

Czas 10 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 jajek
2 duże pomidory
szczypta soli i pieprzu
tłuszcz do smażenia

Jajecznica z pomidorami - sposób wykonania:

Jajecznica z pomidorami jest soczysta i ma ciekawy smak.
Tak przygotowane pomidory sparzamy wrzątkiem, odczekujemy kilka minut i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Pomidory dusimy na patelni na tłuszczu kilka minut, aż zmiękną. Jajka po wyjęciu z lodówki rozbijamy do kubka i wlewamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażymy razem z pomidorami, aż nabiorą odpowiedniej dla nas konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Aby jajecznica się nie przypaliła, dobrze jest przed smażeniem zahartować jajka do temperatury pokojowej pozostawiając je na kilkadziesiąt minut rozbite w kubku. Na zdjęciu jajecznica z pomidorami i boczkiem. Polecam.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 09-05-08| Czytano: 34093 razy |komentarz [1]
Jajecznica z pomidorami komentarz



1 komentarzy

Autor
jajecznica
2009-02-03 19:56

Ja proponuje najpierw pomidory trochę podsmażyć a dopiero potem wlać do tego przygotowane wcześniej jajka.. ( ja tak zawsze robię i jest de best) ( można tez dać szczypiorku ale dopiero na sam koniec... :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz