Strona główna >> Dania główne >> Dla dzieci

Jeżyki

Składniki:

Ciasto:
szklanka mąki
14 łyżek cukru
3 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki rumu

Krem:
15 dag masła
3 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao

Dekoracja:
5 dag słupków migdałowych
orzechy włoskie
20 dag gotowej polewy czekoladowej
cukierki pastylki
wiórki kokosowe

Jeżyki - sposób wykonania:

Z białek i połowy cukru ubijamy pianę, żółtka ucieramy z resztą cukru i rumem. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając, a na koniec ubite białka.

Ciasto przełożyć do owalnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką, piec 40 minut w temp 190 stopni.


Krem: masło utrzeć z żółtkami, cukrem i kakao. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykroić jeżyki, każdego przekroić na 3 części. Każdy placek posmarować kremem, całość oblać polewą czekoladową.
Z migdałów zrobić kolce, z orzecha nosek a z pastylek oczka, dół ciasta można zanurzyć w wiórkach kokosowych.


Prześlij przepis

mewa80 | 28-05-10 | Czytano: 25647 razy | komentarzy [0]
Jeżyki komentarz



Opinie i komentarze na temat Jeżyki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Jeżyki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje