Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - składniki:

pierś kaczki
1 szklanka czerwonego wina
garść suszonych żurawin
2 jabłka (najlepsze reneta)
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
dżem z żurawin
sól, tymianek


Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - sposób wykonania:

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie Kaczka w winnym, żurawinowym sosie z programu Ewa Gotuje. Pierś kaczki nacieramy przyprawami, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po czym przenosimy je do naczynia żaroodpornego.
Tłuszcz od smażenia zlewamy a "smak" wymywamy czerwonym winem, które następnie wlewamy do kaczki, wsypujemy żurawiny. Wstawiamy ją na 20 minut do piekarnika.
Jabłka myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy środki, obwijamy folią aluminiową, wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Z soku z cytryny i miodu robimy glazurę.
Po 20 minutach kaczkę polewamy glazurą (częścią) i wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. W ciągu 10 minut kaczkę pokrywamy glazurą jeszcze 2 razy.
Po upieczeniu mięso z kaczki wyjmujemy a sos przenosimy na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Do środka jabłka kładziemy dżem z żurawin. Kaczkę podajemy z jabłkiem,pokrojoną na plastry, polaną sosem.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 11-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-11 16:46 Tytul
Pani Ewo muszę podziękować za pani przepisy są wyśmienite i nie zawierają konserwantów kto dba o zdrowie to wie co to jest zawarte w naszej żywności.Dziekuję za program moją rodzinę też pragnę żywić zdrowo.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-15 13:28 kaczka
Przepis wydaje sie ciekawy-zrobie na swiateczny obiad-bo robilam juz rozne kaczki-z gruszkami-pomaranczami-brzoskwiniami-dziekuje za cos nowego!!!!Krytykuja Pania-zazdrosni-ja jestem z galicji-ale tam nie mieszkam-ma pani bardzo dobry styl-latwosc werbalizowania mysli-gratuluje-Wiesia.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-16 8:01 kaczka
witam tak ten przepis jest wysmienity,nie mam piekarnika z funkcja grill mam zwykły i upiekłam i wyszło ok bardzo smakowało mojemu mężowi jak nic do tąd


komentarze Dodaj komentarz