Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

pierś kaczki
1 szklanka czerwonego wina
garść suszonych żurawin
2 jabłka (najlepsze reneta)
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
dżem z żurawin
sól, tymianek

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - sposób wykonania:

Kaczka w winnym, żurawinowym sosie z programu Ewa Gotuje. Pierś kaczki nacieramy przyprawami, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po czym przenosimy je do naczynia żaroodpornego.
Tłuszcz od smażenia zlewamy a "smak" wymywamy czerwonym winem, które następnie wlewamy do kaczki, wsypujemy żurawiny. Wstawiamy ją na 20 minut do piekarnika.
Jabłka myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy środki, obwijamy folią aluminiową, wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Z soku z cytryny i miodu robimy glazurę.
Po 20 minutach kaczkę polewamy glazurą (częścią) i wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. W ciągu 10 minut kaczkę pokrywamy glazurą jeszcze 2 razy.
Po upieczeniu mięso z kaczki wyjmujemy a sos przenosimy na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Do środka jabłka kładziemy dżem z żurawin. Kaczkę podajemy z jabłkiem,pokrojoną na plastry, polaną sosem.


Prześlij przepis

asieńka | 11-12-10 | Czytano: 36076 razy | komentarzy [3]
Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie  komentarz



Opinie i komentarze na temat Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-12-11 16:46

Pani Ewo muszę podziękować za pani przepisy są wyśmienite i nie zawierają konserwantów kto dba o zdrowie to wie co to jest zawarte w naszej żywności.Dziekuję za program moją rodzinę też pragnę żywić zdrowo.

Autor
kaczka
2010-12-15 13:28

Przepis wydaje sie ciekawy-zrobie na swiateczny obiad-bo robilam juz rozne kaczki-z gruszkami-pomaranczami-brzoskwiniami-dziekuje za cos nowego!!!!Krytykuja Pania-zazdrosni-ja jestem z galicji-ale tam nie mieszkam-ma pani bardzo dobry styl-latwosc werbalizowania mysli-gratuluje-Wiesia.

Autor
kaczka
2010-12-16 8:01

witam tak ten przepis jest wysmienity,nie mam piekarnika z funkcja grill mam zwykły i upiekłam i wyszło ok bardzo smakowało mojemu mężowi jak nic do tąd

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje