Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - składniki:

pierś kaczki
1 szklanka czerwonego wina
garść suszonych żurawin
2 jabłka (najlepsze reneta)
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
dżem z żurawin
sól, tymianek


Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - sposób wykonania:

Kaczka w winnym, żurawinowym sosie z programu Ewa Gotuje. Pierś kaczki nacieramy przyprawami, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po czym przenosimy je do naczynia żaroodpornego.
Tłuszcz od smażenia zlewamy a "smak" wymywamy czerwonym winem, które następnie wlewamy do kaczki, wsypujemy żurawiny. Wstawiamy ją na 20 minut do piekarnika.
Jabłka myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy środki, obwijamy folią aluminiową, wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Z soku z cytryny i miodu robimy glazurę.
Po 20 minutach kaczkę polewamy glazurą (częścią) i wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. W ciągu 10 minut kaczkę pokrywamy glazurą jeszcze 2 razy.
Po upieczeniu mięso z kaczki wyjmujemy a sos przenosimy na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Do środka jabłka kładziemy dżem z żurawin. Kaczkę podajemy z jabłkiem,pokrojoną na plastry, polaną sosem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-11 16:46 Tytul
Pani Ewo muszę podziękować za pani przepisy są wyśmienite i nie zawierają konserwantów kto dba o zdrowie to wie co to jest zawarte w naszej żywności.Dziekuję za program moją rodzinę też pragnę żywić zdrowo.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-15 13:28 kaczka
Przepis wydaje sie ciekawy-zrobie na swiateczny obiad-bo robilam juz rozne kaczki-z gruszkami-pomaranczami-brzoskwiniami-dziekuje za cos nowego!!!!Krytykuja Pania-zazdrosni-ja jestem z galicji-ale tam nie mieszkam-ma pani bardzo dobry styl-latwosc werbalizowania mysli-gratuluje-Wiesia.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-16 8:01 kaczka
witam tak ten przepis jest wysmienity,nie mam piekarnika z funkcja grill mam zwykły i upiekłam i wyszło ok bardzo smakowało mojemu mężowi jak nic do tąd


kulinarne przepisy Dodaj komentarz