Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kaczka pieczona z jabłkami

Czas 155 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kaczka pieczona z jabłkami - składniki:

1 kaczka
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki pieprzu

Nadzienie:
4 kwaśne jabłka
1 łyżka majeranku

Jabłka "dodatkowe":
4 jabłka
sok z cytryny (połowa wystarczy)
łyżka cukru
łyżka majeranku

Kaczka pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Kaczka pieczona z jabłkamiNajlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłam ...
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, łączymy je z łyżką majeranku i wkładamy kaczce do środka. Wejście można spiąć dla pewności wykałaczką.
Pieczemy ją w piekarniku ( najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie) przez około 2 godziny w 180 stopniach. Początkowo pieczemy ją bez przykrycia aby zyskała piękny kolor, następnie kaczkę przykrywamy (po 30 minutach około ale trzeba pilnować).
W trakcie pieczenia kaczkę można polewać wytopionym z niej tłuszczem lub winem czerwonym (również świetnie pasuje).
Do upieczonej kaczki świetnym dodatkiem są jabłka duszone z majerankiem.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Spod kaczki bierzemy łyżkę wytopionego smalcu, rozgrzewamy go na patelni. Jabłka przyprawiamy majerankiem, wrzucamy na ciepły tłuszcz, dodajemy cukier.Dusimy do momentu aż jabłka zmiękną (ale się nie rozgotują).
Przed podaniem kaczkę obkładamy uduszonymi w ten sposób jabłkami.
Można też dodać do kaczki (zamiast jabłek duszonych) jabłka pieczone, w tym celu z jabłek (całych) wydrążamy środek (gniazda nasienne) do którego wkładamy dżem z żurawiny. Jabłka pieczemy do momentu aż zmiękną.
Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 03-11-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz