Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 155 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kaczka pieczona z jabłkami - składniki:

1 kaczka
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki pieprzu

Nadzienie:
4 kwaśne jabłka
1 łyżka majeranku

Jabłka "dodatkowe":
4 jabłka
sok z cytryny (połowa wystarczy)
łyżka cukru
łyżka majeranku

Kaczka pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłam ...
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, łączymy je z łyżką majeranku i wkładamy kaczce do środka. Wejście można spiąć dla pewności wykałaczką.
Pieczemy ją w piekarniku ( najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie) przez około 2 godziny w 180 stopniach. Początkowo pieczemy ją bez przykrycia aby zyskała piękny kolor, następnie kaczkę przykrywamy (po 30 minutach około ale trzeba pilnować).
W trakcie pieczenia kaczkę można polewać wytopionym z niej tłuszczem lub winem czerwonym (również świetnie pasuje).
Do upieczonej kaczki świetnym dodatkiem są jabłka duszone z majerankiem.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Spod kaczki bierzemy łyżkę wytopionego smalcu, rozgrzewamy go na patelni. Jabłka przyprawiamy majerankiem, wrzucamy na ciepły tłuszcz, dodajemy cukier.Dusimy do momentu aż jabłka zmiękną (ale się nie rozgotują).
Przed podaniem kaczkę obkładamy uduszonymi w ten sposób jabłkami.
Można też dodać do kaczki (zamiast jabłek duszonych) jabłka pieczone, w tym celu z jabłek (całych) wydrążamy środek (gniazda nasienne) do którego wkładamy dżem z żurawiny. Jabłka pieczemy do momentu aż zmiękną.
Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz