Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 155 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kaczka pieczona z jabłkami - składniki:

1 kaczka
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki pieprzu

Nadzienie:
4 kwaśne jabłka
1 łyżka majeranku

Jabłka "dodatkowe":
4 jabłka
sok z cytryny (połowa wystarczy)
łyżka cukru
łyżka majeranku

Kaczka pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłam ...
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, łączymy je z łyżką majeranku i wkładamy kaczce do środka. Wejście można spiąć dla pewności wykałaczką.
Pieczemy ją w piekarniku ( najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie) przez około 2 godziny w 180 stopniach. Początkowo pieczemy ją bez przykrycia aby zyskała piękny kolor, następnie kaczkę przykrywamy (po 30 minutach około ale trzeba pilnować).
W trakcie pieczenia kaczkę można polewać wytopionym z niej tłuszczem lub winem czerwonym (również świetnie pasuje).
Do upieczonej kaczki świetnym dodatkiem są jabłka duszone z majerankiem.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Spod kaczki bierzemy łyżkę wytopionego smalcu, rozgrzewamy go na patelni. Jabłka przyprawiamy majerankiem, wrzucamy na ciepły tłuszcz, dodajemy cukier.Dusimy do momentu aż jabłka zmiękną (ale się nie rozgotują).
Przed podaniem kaczkę obkładamy uduszonymi w ten sposób jabłkami.
Można też dodać do kaczki (zamiast jabłek duszonych) jabłka pieczone, w tym celu z jabłek (całych) wydrążamy środek (gniazda nasienne) do którego wkładamy dżem z żurawiny. Jabłka pieczemy do momentu aż zmiękną.
Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz