Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Indie

Kalafior w sezamowym cieście

Składniki:

1/2 kalafiora
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
3 łyżki ziarna sezamu
1/2łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka curry
1/2łyżeczki soli
olej do smażenia

Kalafior w sezamowym cieście - sposób wykonania:

Kalafiora podzielić na różyczki .
Obgotować na pół miękko w osolonej wodzie ( ok. 10-15 minut).Wyjąć łyżką cedzakową . Z mąki , jajka, mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe . Ciasto doprawić solą , pieprzem, curry. Wsypać do niego ziarna sezamu .
Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju. Kalafiora oblepiać ciastem i kłaść na gorący olej. Smażyć na rumiano obracając na wszystkie strony . Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym .
Podawać gorące z sosem np. jogurtowym Tzatziki .

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 21057 razy |komentarz [1]
Kalafior w sezamowym cieście komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-12-28 1:26

Przepis fajny, ale kalafiora na półmiękko gotuje się ok. 5-7 minut. Po 15 minutach to jest rozgotowany.

Linia tła strony

Dodaj komentarz