Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kapuśniaczki mojej babci - składniki:

1 kg mąki
0,5 litra mleka
2 dag drożdży
2 żółtka
4 dag masła
szczypta soli
szczypta cukru

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
olej
sól, pieprz

Kapuśniaczki mojej babci - sposób wykonania:

Z drożdży robimy zaczyn : drożdże rozkruszamy, posypujemy szczyptą cukru, dajemy łyżkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn ruszy (podrośnie)dodajemy pozostałe składniki : resztę mąki, mleka oraz żółtka, roztopione i ostudzone masło, mieszamy przez 3 minuty aby dobrze wyrobić ciasto.
Cebulę obieramy, szklimy na oleju, kapustę drobniej kroimy, gotujemy kilka minut, odciskamy, dodajemy do cebuli, chwilkę smażymy, doprawiamy. Przykrywamy.
Ciasto wałkujemy, tniemy na prostokąty 10x15 cm, na każdy nakładamy farsz. Zwijamy w wałeczki, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy podrosną wstawiamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [9]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-18 10:36 Ewa Wachowicz
ma super przepisy. Zrobię tę zupę na wigilię. Dziękuję i pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-17 12:09 patelnia
Nie będzie to komentarz, ale pytanie. Wiem,że nie może Pani polecić żadnej marki, ale proszę podać choć rodzaj dobrej patelni.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-17 12:22 witam!
mogę oczywiście podać firmę, myślę, że warto wymieniać te godne polecenia. Najlepsza moim zdaniem jest firma Zelmer, w momencie gdy zakupimy patelnię głęboką mamy również dodatkowo rondel), kosztuje do 150 zł (z pokrywką) a więc jest powiedzmy dość droga. Dobrej firmy są też patelnie Olkusza i firmy Tefal (około 50 zł bez przykrywki). Lepiej oczywiście nabyć patelnię z przykrywką, będzie wówczas idealnie dopasowana.
Ważne aby patelnia była teflonowa i nie drastycznie tania ponieważ nie będzie zbyt dobra aczkolwiek patelnia ze sklepu IKEA( nieduża za około 10 zł w promocji) jest tu wyjątkiem - używam od dawna i jak na tą cenę, jest wyjątkowo dobra.



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-03 13:14 Gonia24
Proszę podac pani Ewo ile tego mleka ma byc w przepisie Pozdrawiamu?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-10-03 13:19 kapuśniaczki
potrzebne nam będzie ni mniej ni więcej tylko 0,5 litra mleka u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-03 13:32 Gonia24
Dziękuję bardzo jutro zamierzam zrobic więc dam znac czy mi wyszły Pozdrawiamu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-26 17:02 Zaczyn
Witam, mam pytanie odnośnie zaczynu. Ile trzeba dodać mąki ponieważ w przepisie podejrzewam że tego zabrakło. Pozdrawiam

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-10-26 17:30 kapuśniaczki
do zaczynu dodajemy łyżeczkę mąki.
Polecam przepis, są pyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-07 11:03 ZACZYN!!
wyraznie napisane ile mąki do zaczynu,a kiedy dać resztę-CZYTAJ !


kulinarne przepisy Dodaj komentarz