Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Kapuśniak
Składniki:
50 dag białej (najlepiej młodej) kapusty
5 ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
pietruszka
25 dag chudego surowego boczku lub białej kiełbasy
liść laurowy, ziele angielskie
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) lub pomidory z puszki
koperek
odrobina cukru
sól, pieprz
Kapuśniak - sposób wykonania:
Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, umyty boczek w całości lub kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz potarkowane na grubych oczkach warzywa, liść laurowy i ziele, zalać 6 szklankami wrzącej wody i gotować około 30 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Boczek lub kiełbasę wyjąć, pokroić na drobno, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką i włożyć z powrotem do zupy, zupę doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i maggi.
Pogotować jeszcze 3 minuty, po wyłączeniu posypać koperkiem.
Prześlij przepis mewa80 | 26-05-10 | Czytano: 24886 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapuśniak prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują