Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Kapusta kiszona

Czas 180 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 5 kg białej kapusty
- 1/2 kg marchwi
- 8-10 dkg soli
- 50 gram kopru lub kminku

Kapusta kiszona - sposób wykonania:

Do kiszenia wybieramy wyrośnięte i ścisłe kapusty. Szatkujemy je i mieszamy w misce z solą. Marchew szatkujemy na tarce z grubymi oczkami i mieszamy z kapustą.

Następnie układamy warstwami w dużym garnku i każdą warstwę ubijamy aż do wypłynięcia soku. Jest to bardzo ważne, gdyż dobrze ubita kapusta lepiej się zakwasza i można ją dłużej przechowywać.

Gdy wypełnimy garnek kapustą, należy go przykryć czystym materiałem i położyć na nim duży talerz lub deszczułkę. Przyciskamy słoikiem wypełnionym wodą. Na materiale powinien pojawić się sok. Całość przykrywamy płótnem lub papierem i pozostawiamy w ciepłym miejscu.

Na pierwszym materiale okrywającym bezpośrednio kapustę zawsze powinien znajdować się sok. Jeżeli soku będzie ubywało - uzupełniamy go lekko osoloną wodą w proporcji 2 szklanki wody i pół łyżki soli.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

Kamiś | 30-07-10 | Czytano: 5902 razy | komentarzy [0]
Kapusta kiszona komentarz



Opinie i komentarze na temat Kapusta kiszona kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapusta kiszona prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje