Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Grecja

Karczochy zapiekane z Serem Feta

Składniki:

ok. 400 g serc karczochów z puszki
100 g sera feta (lub sera koziego)
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżych ziół (tymianku, rozmarynu)
2-3 ząbki czosnku
1 świeża ostra papryczka
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Karczochy zapiekane z Serem Feta - sposób wykonania:

Oliwę wlać do miseczki, włożyć do niej posiekane zioła, obrane i rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz umytą i pokrojoną papryczkę. Przygotowaną oliwę wymieszać z miodem i wymieszać razem z odsączonymi sercami karczochów (można przekroić je na pół.) Doprawić delikatnie solą i posypać zdecydowanie pieprzem. Całość pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wyjąć karczochy z marynaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na wierzchu każdego ułożyć porcję sera. Zapiekaj w temp. 220°C, aż ser się stopi i przyrumieni. Na koniec posypać świeżymi ziołami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 21685 razy |komentarz [0]
Karczochy zapiekane z Serem Feta komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz