Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Karkówka pieczona w sosie

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

70 dag karkówki
4 ząbki czosnku
4 cebule
olej

Sos do pieczenia:
1,5 szklanki wody
200 g keczupu
2 łyżki octu
2 łyżeczki papryki np. ostra i słodka
1 łyżka miodu (może być cukier)
sól, pieprz
łyżka musztardy
przyprawy : sól, pieprz, vegeta

Karkówka pieczona w sosie - sposób wykonania:

Karkówkę kroimy w plastry, przyprawiamy sola i pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Karkówkę przyprawiamy na kilka godzin przed przyrządzaniem a jeszcze lepiej dzień wcześniej wieczorem. Wówczas wstawiamy ją do lodówki.
Na drugi dzień karkówkę obsmażamy - każdy plaster z obu stron i układamy naczyniu żaroodpornym. Cebule obieramy, kroimy w dość grube piórka, obkładamy nią plastry karkówki. Składniki sosu mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, do momentu aż mięso będzie mięciutkie.
Karkówkę możemy też dusić do miękkości na niewielkim ogniu, w garnku pod przykryciem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-11-10| komentarz [2]



2 komentarzy


Tytul
2011-01-12 9:37

witam mam pytanie czy ta karkowke w naczyniu zaroodpornym pieczemy pod przykryciem czy bez


karkówka pieczona
2011-01-12 10:00

zdecydowanie pod przykryciem, nie będzie tak mocno odparowywała

Dodaj komentarz