Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Karp w galarecie

Czas 70 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

karp waga około 1,5 kg
porcja włoszczyzny
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżeczki żelatyny
pieprz, ziele angielskie
liść laurowy
plasterki cytryny
plasterki marchwi ugotowanej
zielenina

Karp w galarecie - sposób wykonania:

Oczyszczoną rybę myjemy, w miarę możliwości filetujemy, dzielimy na zgrabne dzwonki. Z łba oraz części grzbietowej oraz cebuli i ziela angielskiego oraz liścia gotujemy rosół - na bardzo niewielkim ogniu wtedy nie będzie mętny. Po 15 minutach rosół cedzimy na sicie i położonej na nim gazie. W przecedzonym rosole gotujemy następnie rybę - również na niewielkim ogniu i również około 15 minut - tak aby była miękka. Następnie zostawiamy do wystudzenia w tym rosole. Żelatynę namaczamy w wodzie (w niewielkiej ilości). Rybę wyjmujemy na deskę do krojenia - pozbawiamy ości, układamy na półmisku, dekorujemy półplasterkami cytryny (bez pestek), marchewki i zieleniną. Rosół z ryby zagotowujemy, odmierzamy 5 szklanek, rozpuszczamy w nich żelatynę, mieszamy pilnując aby się rozpuściła. Po wystudzeniu zalewamy galaretą przygotowane porcje ryby.


Prześlij przepis

mewa80 | 26-06-10 | Czytano: 17995 razy | komentarzy [0]
Karp w galarecie komentarz



Opinie i komentarze na temat Karp w galarecie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp w galarecie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje