Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Karp w galarecie

Czas 70 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

karp waga około 1,5 kg
porcja włoszczyzny
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżeczki żelatyny
pieprz, ziele angielskie
liść laurowy
plasterki cytryny
plasterki marchwi ugotowanej
zielenina

Karp w galarecie - sposób wykonania:

Oczyszczoną rybę myjemy, w miarę możliwości filetujemy, dzielimy na zgrabne dzwonki. Z łba oraz części grzbietowej oraz cebuli i ziela angielskiego oraz liścia gotujemy rosół - na bardzo niewielkim ogniu wtedy nie będzie mętny. Po 15 minutach rosół cedzimy na sicie i położonej na nim gazie. W przecedzonym rosole gotujemy następnie rybę - również na niewielkim ogniu i również około 15 minut - tak aby była miękka. Następnie zostawiamy do wystudzenia w tym rosole. Żelatynę namaczamy w wodzie (w niewielkiej ilości). Rybę wyjmujemy na deskę do krojenia - pozbawiamy ości, układamy na półmisku, dekorujemy półplasterkami cytryny (bez pestek), marchewki i zieleniną. Rosół z ryby zagotowujemy, odmierzamy 5 szklanek, rozpuszczamy w nich żelatynę, mieszamy pilnując aby się rozpuściła. Po wystudzeniu zalewamy galaretą przygotowane porcje ryby.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-06-10| Czytano: 16343 razy |komentarz [0]
Karp w galarecie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz