Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kartacze mazurskie

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
25 dag mąki ziemniaczanej

farsz:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
cebula
ząbek czosnku
łyżka kukurydzy z puszki
łyżka parmezanu
łyżka koncentratu pomidorowego
olej, sól, pieprz, papryka mielona

Kartacze mazurskie - sposób wykonania:

Warzywa (marchew, cebula, czosnek) obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dusić wszystko aż odparuje woda. Do farszu dodajemy koncentrat, kukurydzę i parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i utłuc, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połączyć gotowane i surowe, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, wyrobić ciasto. Uformować wałek, podzielić go na około 8 kawałków, każdy rozpłaszczyć i nafaszerować. Zalepić, nadając nieco podłużny kształt. Gotować 10-15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu podajemy posypane podsmażoną cebulką (lub zrumienione na oleju.)


Prześlij przepis

mewa80 | 19-05-10 | Czytano: 16188 razy | komentarzy [0]
Kartacze mazurskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Kartacze mazurskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kartacze mazurskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje