Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kartacze mazurskie - składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
25 dag mąki ziemniaczanej

farsz:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
cebula
ząbek czosnku
łyżka kukurydzy z puszki
łyżka parmezanu
łyżka koncentratu pomidorowego
olej, sól, pieprz, papryka mielona

Kartacze mazurskie - sposób wykonania:

Warzywa (marchew, cebula, czosnek) obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dusić wszystko aż odparuje woda. Do farszu dodajemy koncentrat, kukurydzę i parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i utłuc, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połączyć gotowane i surowe, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, wyrobić ciasto. Uformować wałek, podzielić go na około 8 kawałków, każdy rozpłaszczyć i nafaszerować. Zalepić, nadając nieco podłużny kształt. Gotować 10-15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu podajemy posypane podsmażoną cebulką (lub zrumienione na oleju.)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz