Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Kraje arabskie

Kebab Szisz

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

800 g wołowiny lub cielęciny
ulubione warzywa : świeży ogórek, pomidory, papryka, cebula
można dodać ser feta i oliwki

MARYNATA:
4 łyżki oliwy z oliwek
parę kropelek sosu sojowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
przyprawa do kebaba

PONADTO:
4 chlebki gyros
sos czosnkowy powstały z wymieszania majonezu, jogurtu naturalnego i i zmiażdżonych ząbków czosnku.
sos pikantny ( przepis dostępny na stronie)

Kebab Szisz - sposób wykonania:

Mieszamy składniki marynaty.
Mięso kroimy na kawałki (1 cm szerokości, 0,5 cm grubości i 3 cm długie), wkładamy do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy ( w wersji zimowej zostaje niestety patelnia ).
Przygotowujemy sosy i dodatki, warzywa kroimy, ogórki w plastry, pomidory w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski.
Pod koniec grillowania mięsa ( musi być mocno przypieczone) kładziemy na grill chleb pita ( lub podpiekamy go w piekarnika - w przypadku braku pogody, grilla itp), gdy się podgrzeje smarujemy jego wnętrze sosami, wkładamy mięso a na wierzch warzywa , polewamy wszystko sosami.
Proste :)
  • Currently 4.50/5

4.5/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 39259 razy |komentarz [0]
Kebab Szisz komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz