Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

200 g masła
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mocnego alkoholu najlepiej rumu
4 łyżki mleka
cukier puder do posypania

30 g bakalii: takie jak lubimy, po 10 g rodzynek, skórki pomarańczowej, mieszanki keksowej czyli orzechy, figi, śliwki itp

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, keks najlepiej upiec kilka dni przed świętami wtedy będzie najlepszy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Do masy wbijamy jajka, wlewamy alkohol i mleko. Mieszamy mikserem (na niezbyt silnych obrotach). Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Bakalie oprószamy mąką, dodajemy do ciasta.
Wylewamy do formy "keksówki" wysypanej bułka tartą i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 170 stopniach C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz