Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

200 g masła
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mocnego alkoholu najlepiej rumu
4 łyżki mleka
cukier puder do posypania

30 g bakalii: takie jak lubimy, po 10 g rodzynek, skórki pomarańczowej, mieszanki keksowej czyli orzechy, figi, śliwki itp

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, keks najlepiej upiec kilka dni przed świętami wtedy będzie najlepszy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Do masy wbijamy jajka, wlewamy alkohol i mleko. Mieszamy mikserem (na niezbyt silnych obrotach). Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Bakalie oprószamy mąką, dodajemy do ciasta.
Wylewamy do formy "keksówki" wysypanej bułka tartą i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 170 stopniach C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz