Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

200 g masła
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mocnego alkoholu najlepiej rumu
4 łyżki mleka
cukier puder do posypania

30 g bakalii: takie jak lubimy, po 10 g rodzynek, skórki pomarańczowej, mieszanki keksowej czyli orzechy, figi, śliwki itp

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, keks najlepiej upiec kilka dni przed świętami wtedy będzie najlepszy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Do masy wbijamy jajka, wlewamy alkohol i mleko. Mieszamy mikserem (na niezbyt silnych obrotach). Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Bakalie oprószamy mąką, dodajemy do ciasta.
Wylewamy do formy "keksówki" wysypanej bułka tartą i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 170 stopniach C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz