Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Keks z bakaliami

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

200 g masła
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mocnego alkoholu najlepiej rumu
4 łyżki mleka
cukier puder do posypania

30 g bakalii: takie jak lubimy, po 10 g rodzynek, skórki pomarańczowej, mieszanki keksowej czyli orzechy, figi, śliwki itp

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, keks najlepiej upiec kilka dni przed świętami wtedy będzie najlepszy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Do masy wbijamy jajka, wlewamy alkohol i mleko. Mieszamy mikserem (na niezbyt silnych obrotach). Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Bakalie oprószamy mąką, dodajemy do ciasta.
Wylewamy do formy "keksówki" wysypanej bułka tartą i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy godzinę i 10 minut w 170 stopniach C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz