Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

1 kostka masła
300 g mąki
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
400 g dowolnych bakalii
skórka otarta z cytryny
2 łyżki rumu

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Przepis na pyszny keks z bakaliami z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy (stopniowo), mieszamy aby składniki dobrze się połączyły, dodajemy też skórkę otartą z 1 cytryny.
Rodzynki obecne w bakaliach namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek rumu. Pozostałe bakalie takie jak orzechy, migdały siekamy. Rodzynki osączamy, bakalie łączymy i z dodatkiem odrobiny mąki z którą je mieszamy (nie opadną na dno keksa)dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, pieczemy około godziny i 10 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz