Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Keks z bakaliami

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kostka masła
300 g mąki
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
400 g dowolnych bakalii
skórka otarta z cytryny
2 łyżki rumu

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Przepis na pyszny keks z bakaliami z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy (stopniowo), mieszamy aby składniki dobrze się połączyły, dodajemy też skórkę otartą z 1 cytryny.
Rodzynki obecne w bakaliach namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek rumu. Pozostałe bakalie takie jak orzechy, migdały siekamy. Rodzynki osączamy, bakalie łączymy i z dodatkiem odrobiny mąki z którą je mieszamy (nie opadną na dno keksa)dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, pieczemy około godziny i 10 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 07-05-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz