Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

1 kostka masła
300 g mąki
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
400 g dowolnych bakalii
skórka otarta z cytryny
2 łyżki rumu

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Przepis na pyszny keks z bakaliami z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy (stopniowo), mieszamy aby składniki dobrze się połączyły, dodajemy też skórkę otartą z 1 cytryny.
Rodzynki obecne w bakaliach namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek rumu. Pozostałe bakalie takie jak orzechy, migdały siekamy. Rodzynki osączamy, bakalie łączymy i z dodatkiem odrobiny mąki z którą je mieszamy (nie opadną na dno keksa)dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, pieczemy około godziny i 10 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz