Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-02-27 6:36 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Keks z bakaliami

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Keks z bakaliami - składniki:

1 kostka masła
300 g mąki
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
400 g dowolnych bakalii
skórka otarta z cytryny
2 łyżki rumu

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Keks z bakaliamiPrzepis na pyszny keks z bakaliami z programu Ewa Gotuje. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy (stopniowo), mieszamy aby składniki dobrze się połączyły, dodajemy też skórkę otartą z 1 cytryny.
Rodzynki obecne w bakaliach namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek rumu. Pozostałe bakalie takie jak orzechy, migdały siekamy. Rodzynki osączamy, bakalie łączymy i z dodatkiem odrobiny mąki z którą je mieszamy (nie opadną na dno keksa)dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, pieczemy około godziny i 10 minut w 180 stopniach C.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 07-05-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz