Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Klasztorna chata

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki mąki
1,5 i szklanki cukru
pół szklanki śmietany 18%
100 g masła
1/4 łyżeczki sody
pół litra śmietany 30%
wydrylowane wiśnie z kompotu
strata czekolada

Klasztorna chata - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z sodą, śmietaną, masłem i połową porcji cukru. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy je na 6 równych porcji. Każdą porcję wałkujemy na cienkie placki a na każdym układamy wiśnie z kompotu, zwijamy w rulon. Gdy uzyskamy już 6 wałeczków równej długości układamy je blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe wałeczki studzimy. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno. Układamy ostudzone wałeczki - 3 na spód, smarujemy je śmietaną bitą, następnie dwa wałeczki (piętrowo) które również smarujemy śmietaną i na sam wierzch jedną. Całe ciasto smarujemy śmietaną, posypujemy starowaną czekoladą.

Przepis z gazetki Prześlij Przepis, ciasto jest bardzo ciekawe wizualnie i bardzo smaczne a najlepsze na drugi dzień.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 20-02-11| Czytano: 35100 razy |komentarz [0]
Klasztorna chata komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz