Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, śledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na ¶więta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. My¶le,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygl±da zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie t± dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pier¶ z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoj± metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz t± stron± , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie ro¶nie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Dania m±czne >> Pierogi

Czas 65 minut Porcji 4 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - składniki:

1,5 kg ziemniaków
m±ka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki m±ki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pier¶ kurczaka
2 łyżki m±ki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 czę¶ci, jedn± czę¶ć wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy m±kę ziemniaczan± (warstwa maki ma być równa z powierzchni± ziemniaków). Następnie do ziemniaków i m±ki wbijamy jajka, dodajemy m±kę pszenn± oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formuj±c kulkę, następnie lekko j± spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w ¶rodku, układamy na stolnicy posypanej m±k±. Kluski gotujemy w osolonym wrz±tku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pier¶ kroimy w drobn± kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Cało¶ć podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy m±kę pszenn± i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski ¶l±skie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz