Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - składniki:

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pierś kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowymZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 części, jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (warstwa maki ma być równa z powierzchnią ziemniaków). Następnie do ziemniaków i mąki wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formując kulkę, następnie lekko ją spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w środku, układamy na stolnicy posypanej mąką. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Całość podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy mąkę pszenną i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski śląskie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 26-02-13 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz