Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - składniki:

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pierś kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowymZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 części, jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (warstwa maki ma być równa z powierzchnią ziemniaków). Następnie do ziemniaków i mąki wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formując kulkę, następnie lekko ją spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w środku, układamy na stolnicy posypanej mąką. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Całość podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy mąkę pszenną i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski śląskie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 26-02-13 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz