Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne

Pomysły na Andrzejki:

Ciasteczka z wróżb±
Ciasteczka z wróżb±

Szybka przek±ska na Andrzejki
Szybka przek±ska na Andrzejki

Nalewka na Andrzejki
Nalewka na Andrzejki






Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Ogl±dałam kiedy¶ program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Wła¶nie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarcz± :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic m±ki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cie¶cie na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łoso¶ ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacz±co na jako¶ć i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łoso¶ ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Dania m±czne >> Pierogi

Czas 65 minut Porcji 4 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - składniki:

1,5 kg ziemniaków
m±ka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki m±ki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pier¶ kurczaka
2 łyżki m±ki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 czę¶ci, jedn± czę¶ć wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy m±kę ziemniaczan± (warstwa maki ma być równa z powierzchni± ziemniaków). Następnie do ziemniaków i m±ki wbijamy jajka, dodajemy m±kę pszenn± oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formuj±c kulkę, następnie lekko j± spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w ¶rodku, układamy na stolnicy posypanej m±k±. Kluski gotujemy w osolonym wrz±tku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pier¶ kroimy w drobn± kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Cało¶ć podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy m±kę pszenn± i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski ¶l±skie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz