Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od te¶ciowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzaj±
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzaj±ca zupa kapu¶ciana Zupa odchudzaj±ca.
tylko z tak± zup± nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Dania m±czne >> Pierogi

Czas 65 minut Porcji 4 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - składniki:

1,5 kg ziemniaków
m±ka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki m±ki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pier¶ kurczaka
2 łyżki m±ki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski ¶l±skie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 czę¶ci, jedn± czę¶ć wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy m±kę ziemniaczan± (warstwa maki ma być równa z powierzchni± ziemniaków). Następnie do ziemniaków i m±ki wbijamy jajka, dodajemy m±kę pszenn± oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formuj±c kulkę, następnie lekko j± spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w ¶rodku, układamy na stolnicy posypanej m±k±. Kluski gotujemy w osolonym wrz±tku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pier¶ kroimy w drobn± kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Cało¶ć podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy m±kę pszenn± i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski ¶l±skie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz