Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pierś kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 części, jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (warstwa maki ma być równa z powierzchnią ziemniaków). Następnie do ziemniaków i mąki wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formując kulkę, następnie lekko ją spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w środku, układamy na stolnicy posypanej mąką. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Całość podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy mąkę pszenną i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski śląskie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny :)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-02-13| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz