Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Knedle twarogowe w sosie wiśniowym

Czas 55 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg twarogu osączonego z wody
10 dag masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
sok z cytryny
skórka starta z cytryny
5 dag kaszy manny (5 łyżek)
5 dag mąki (3 łyżki)

sos:
kompot wiśniowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
3 łyżki rumu

omasta:
łyżka masła
garść orzechów lasowych
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego

Knedle twarogowe w sosie wiśniowym - sposób wykonania:

Masło łączymy z cukrem, ucieramy, dodajemy żółtka, twaróg, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę i kaszę manną, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. po tym czasie formujemy około 12 kuleczek i gotujemy je do momentu aż wypłyną.
Kompot gotujemy (wiśnie wcześniej odcedzamy), dodajemy cukier i rum, zagęszczamy go mąką ziemniaczaną rozmieszaną wcześniej w odrobinie kompotu. Dodajemy wiśnie, gdy się zagotuje sos jest gotowy.
Masło rozpuszczamy an patelni dodajemy orzechy, cynamon i cukier, przesmażamy. W omaście obtaczamy knedle (najlepiej wyłożyć je na patelnie i delikatnie wymieszać z omastą), podajemy z sosem wiśniowym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-03-12| Czytano: 8059 razy |komentarz [0]
Knedle twarogowe w sosie wiśniowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz