Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Kompot z jagód na zimę
Czas 5 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg czarnych jagód
3/4 szklanki cukru
2 szklanki wody
(proporcje na kg owoców)
Kompot z jagód na zimę - sposób wykonania:
Zachowajmy smak jagód za pomocą przepisu na kompot z jagód :-). Później owoce doskonale nadają się do ciast.
Owoce przebieramy, myjemy, osączamy na sitku. Rozkładamy w słoikach - w około 1/4 odległości od góry. Owoce zalewamy syropem - wodę gotujemy z cukrem gdy cukier się dokładnie rozpuści syrop jest gotowy.
Po zalaniu gorącym syropem słoiki zamykamy i pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą przez 15-20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 05-07-10 | Czytano: 11632 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kompot z jagód na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują