Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Kompot ze śliwek
Czas 5 minut
Porcji 1
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg śliwek
20 dag cukru
3/4 litra wody
kilka goździków
kawałek cynamonu
Kompot ze śliwek - sposób wykonania:
Przepis na kompot ze śliwek na zimę. Owoce myjemy usuwamy ogonki, do słoika możemy włożyć całe owoce, wówczas trzeba tylko je po nakłuwać by nie pękały, można też śliwki przeciąć i wyjąc pestki a do słoika poukładać połówki.
Z podanych składników : wody, cukru, goździków i cynamonu gotujemy zalewę, zalewamy nią (gorącą) śliwki, zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować
Poleć przepis znajomemu ~Gosc | 08-08-10| Czytano: 44851 razy |

[0]
0 komentarzy