Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kostka alpejska - składniki:

Biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka margaryny
1 mleko skondensowane słodzone
2 łyżeczki żelatyny
opakowane bez
0,5 litra śmietany 30%
śmietan-fix
tabliczka czekolady (starta)
odrobina amaretto

Poncz do nasączenia:
pół szklanki mocnej posłodzonej herbaty z 2 łyżkami rumu

Kostka alpejska - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Stopniowo do białek wsypujemy cukier, ciągle obijajać, następnie dodajemy żółtka. Masę tę delikatnie mieszamy z mąką, po czym wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem.
Mleko gotujemy 2,5 godziny na małym ogniu, pilnując poziomu wody, który musi przykrywać puszkę (lub kupujemy gotową masę kajmakową). Gotowe mleko studzimy i ucieramy z margaryną, pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i amaretto.
Bezy rozkruszamy i mieszamy z powstałą wcześniej masą, wykładamy ją na biszkopt. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, wykładamy ją wierzch ciasta, które posypujemy starkowaną czekoladą u?miech
  • Currently 3.00/5

3.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-13 12:47 Tytul
ale mleko skondensowane ma być słodzone?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-05-13 13:21 tak, oczywiście, słodzone
już poprawiam treść



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 9:53 Tytul
A czemu służy wsypanie suchej żelatyny? Rozumiem, że rozpuszczona wzmocniłaby masę, ale sucha?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-07-28 10:14 kostka alpejska
sucha działa podobnie. Jest wiele przepisów gdzie do masy do ciasta daje się np.suchą galaretkę. W tym przepisie dodaje się żelatynę ale sens i efekt - podobny u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 1:59 Tytul
ile dodac tego amaretto? czy jakis likier jajeczny moze byc?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 7:22 kostka alpejska
odrobina to np. łyżka i tyle radzę dodać. Ostatecznie może być każdy alkohol.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 1:15 :)
Na jak dużą blachę jest podany przepis ?
Mam zamiar zrobić jutro ciasto u?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:12 kostka
ten przepis jest na blachę prostokątną 25x36 cm (około) .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz