Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kostka alpejska - składniki:

Biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka margaryny
1 mleko skondensowane słodzone
2 łyżeczki żelatyny
opakowane bez
0,5 litra śmietany 30%
śmietan-fix
tabliczka czekolady (starta)
odrobina amaretto

Poncz do nasączenia:
pół szklanki mocnej posłodzonej herbaty z 2 łyżkami rumu

Kostka alpejska - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Stopniowo do białek wsypujemy cukier, ciągle obijajać, następnie dodajemy żółtka. Masę tę delikatnie mieszamy z mąką, po czym wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem.
Mleko gotujemy 2,5 godziny na małym ogniu, pilnując poziomu wody, który musi przykrywać puszkę (lub kupujemy gotową masę kajmakową). Gotowe mleko studzimy i ucieramy z margaryną, pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i amaretto.
Bezy rozkruszamy i mieszamy z powstałą wcześniej masą, wykładamy ją na biszkopt. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, wykładamy ją wierzch ciasta, które posypujemy starkowaną czekoladą u?miech
  • Currently 3.00/5

3.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-13 12:47 Tytul
ale mleko skondensowane ma być słodzone?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-05-13 13:21 tak, oczywiście, słodzone
już poprawiam treść



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 9:53 Tytul
A czemu służy wsypanie suchej żelatyny? Rozumiem, że rozpuszczona wzmocniłaby masę, ale sucha?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-07-28 10:14 kostka alpejska
sucha działa podobnie. Jest wiele przepisów gdzie do masy do ciasta daje się np.suchą galaretkę. W tym przepisie dodaje się żelatynę ale sens i efekt - podobny u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 1:59 Tytul
ile dodac tego amaretto? czy jakis likier jajeczny moze byc?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 7:22 kostka alpejska
odrobina to np. łyżka i tyle radzę dodać. Ostatecznie może być każdy alkohol.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 1:15 :)
Na jak dużą blachę jest podany przepis ?
Mam zamiar zrobić jutro ciasto u?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:12 kostka
ten przepis jest na blachę prostokątną 25x36 cm (około) .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz