Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kostka alpejska

Składniki:

Biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka margaryny
1 mleko skondensowane słodzone
2 łyżeczki żelatyny
opakowane bez
0,5 litra śmietany 30%
śmietan-fix
tabliczka czekolady (starta)
odrobina amaretto

Poncz do nasączenia:
pół szklanki mocnej posłodzonej herbaty z 2 łyżkami rumu

Kostka alpejska - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Stopniowo do białek wsypujemy cukier, ciągle obijajać, następnie dodajemy żółtka. Masę tę delikatnie mieszamy z mąką, po czym wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem.
Mleko gotujemy 2,5 godziny na małym ogniu, pilnując poziomu wody, który musi przykrywać puszkę (lub kupujemy gotową masę kajmakową). Gotowe mleko studzimy i ucieramy z margaryną, pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i amaretto.
Bezy rozkruszamy i mieszamy z powstałą wcześniej masą, wykładamy ją na biszkopt. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, wykładamy ją wierzch ciasta, które posypujemy starkowaną czekoladą :)


Prześlij przepis

mewa80 | 13-05-10 | Czytano: 81837 razy | komentarzy [8]
Kostka alpejska komentarz



Opinie i komentarze na temat Kostka alpejska kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

8 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kostka alpejska prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-05-13 12:47

ale mleko skondensowane ma być słodzone?

Autor
tak, oczywiście, słodzone
2010-05-13 13:21

już poprawiam treść

Autor
Tytul
2011-07-28 9:53

A czemu służy wsypanie suchej żelatyny? Rozumiem, że rozpuszczona wzmocniłaby masę, ale sucha?

Autor
kostka alpejska
2011-07-28 10:14

sucha działa podobnie. Jest wiele przepisów gdzie do masy do ciasta daje się np.suchą galaretkę. W tym przepisie dodaje się żelatynę ale sens i efekt - podobny :-).

Autor
Tytul
2011-12-22 1:59

ile dodac tego amaretto? czy jakis likier jajeczny moze byc?

Autor
kostka alpejska
2011-12-22 7:22

odrobina to np. łyżka i tyle radzę dodać. Ostatecznie może być każdy alkohol.

Autor
:)
2011-12-23 1:15

Na jak dużą blachę jest podany przepis ?
Mam zamiar zrobić jutro ciasto :)

Autor
kostka
2011-12-23 8:12

ten przepis jest na blachę prostokątną 25x36 cm (około) .

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje