Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kostka alpejska - składniki:

Biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka margaryny
1 mleko skondensowane słodzone
2 łyżeczki żelatyny
opakowane bez
0,5 litra śmietany 30%
śmietan-fix
tabliczka czekolady (starta)
odrobina amaretto

Poncz do nasączenia:
pół szklanki mocnej posłodzonej herbaty z 2 łyżkami rumu

Kostka alpejska - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Stopniowo do białek wsypujemy cukier, ciągle obijajać, następnie dodajemy żółtka. Masę tę delikatnie mieszamy z mąką, po czym wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem.
Mleko gotujemy 2,5 godziny na małym ogniu, pilnując poziomu wody, który musi przykrywać puszkę (lub kupujemy gotową masę kajmakową). Gotowe mleko studzimy i ucieramy z margaryną, pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i amaretto.
Bezy rozkruszamy i mieszamy z powstałą wcześniej masą, wykładamy ją na biszkopt. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, wykładamy ją wierzch ciasta, które posypujemy starkowaną czekoladą u?miech
  • Currently 3.00/5

3.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-13 12:47 Tytul
ale mleko skondensowane ma być słodzone?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-05-13 13:21 tak, oczywiście, słodzone
już poprawiam treść



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 9:53 Tytul
A czemu służy wsypanie suchej żelatyny? Rozumiem, że rozpuszczona wzmocniłaby masę, ale sucha?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-07-28 10:14 kostka alpejska
sucha działa podobnie. Jest wiele przepisów gdzie do masy do ciasta daje się np.suchą galaretkę. W tym przepisie dodaje się żelatynę ale sens i efekt - podobny u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 1:59 Tytul
ile dodac tego amaretto? czy jakis likier jajeczny moze byc?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 7:22 kostka alpejska
odrobina to np. łyżka i tyle radzę dodać. Ostatecznie może być każdy alkohol.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 1:15 :)
Na jak dużą blachę jest podany przepis ?
Mam zamiar zrobić jutro ciasto u?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:12 kostka
ten przepis jest na blachę prostokątną 25x36 cm (około) .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz