Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kostka alpejska

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kostka alpejska - składniki:

Biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka margaryny
1 mleko skondensowane słodzone
2 łyżeczki żelatyny
opakowane bez
0,5 litra śmietany 30%
śmietan-fix
tabliczka czekolady (starta)
odrobina amaretto

Poncz do nasączenia:
pół szklanki mocnej posłodzonej herbaty z 2 łyżkami rumu

Kostka alpejska - sposób wykonania:

Kostka alpejskaMąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Stopniowo do białek wsypujemy cukier, ciągle obijajać, następnie dodajemy żółtka. Masę tę delikatnie mieszamy z mąką, po czym wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem.
Mleko gotujemy 2,5 godziny na małym ogniu, pilnując poziomu wody, który musi przykrywać puszkę (lub kupujemy gotową masę kajmakową). Gotowe mleko studzimy i ucieramy z margaryną, pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i amaretto.
Bezy rozkruszamy i mieszamy z powstałą wcześniej masą, wykładamy ją na biszkopt. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, wykładamy ją wierzch ciasta, które posypujemy starkowaną czekoladą u?miech

  • Currently 3.00/5

3.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-05-10 | komentarz [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-13 12:47 Tytul
ale mleko skondensowane ma być słodzone?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-05-13 13:21 tak, oczywiście, słodzone
już poprawiam treść



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 9:53 Tytul
A czemu służy wsypanie suchej żelatyny? Rozumiem, że rozpuszczona wzmocniłaby masę, ale sucha?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-07-28 10:14 kostka alpejska
sucha działa podobnie. Jest wiele przepisów gdzie do masy do ciasta daje się np.suchą galaretkę. W tym przepisie dodaje się żelatynę ale sens i efekt - podobny u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 1:59 Tytul
ile dodac tego amaretto? czy jakis likier jajeczny moze byc?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 7:22 kostka alpejska
odrobina to np. łyżka i tyle radzę dodać. Ostatecznie może być każdy alkohol.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 1:15 :)
Na jak dużą blachę jest podany przepis ?
Mam zamiar zrobić jutro ciasto u?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:12 kostka
ten przepis jest na blachę prostokątną 25x36 cm (około) .


komentarze Dodaj komentarz