Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Chiny

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Składniki:

1 opakowanie naleśników na sajgonki
250 g polędwicy wieprzowej lub piersi kurczaka
5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki
125 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki
100 g pędów bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
słodki sos chili (lub sos do sajgonek)
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krokiety wiosenne (sajgonki) - sposób wykonania:

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min.

Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.

Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.

Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (zobacz rys.).

Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na paierowym ręczniku.

Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Margolinka | 21-09-09| Czytano: 24333 razy |komentarz [1]
Krokiety wiosenne (sajgonki) komentarz



1 komentarzy

Autor
...
2010-07-01 20:06

Polecam do tego jeszcze sos Tao Tao,

Linia tła strony

Dodaj komentarz