Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Krokiety z kapustą i grzybami

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
3 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
3 garście suszonych grzybów leśnych (jak nie ma to trudno, mogą być pieczarki)
50 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
bułka tarta i jajko do panierki

Krokiety z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

Składniki ciasta połączyć, zmiksować na jednolitą masę, odstawić na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i smażyć niezbyt grube placki.

Kapustę opłukać, poszatkować na drobno, zagotować. Cebulkę kroimy i smażymy na oleju. Grzyby jeśli mamy suszone, namaczamy w gorącej wodzie, jeśli mamy pieczarki kroimy je drobno (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i dodajemy do cebuli ( suszone odciskamy z wody, kroimy na drobniejsze kawałki), dusimy wszystko, po paru minutach dodajemy obgotowaną, odsączoną kapustę kiszoną i znowu dusimy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na gotowe placki naleśnikowe kładziemy farsz, składamy do środka dół i górę naleśnika, następnie zwijamy krokiety, zaczynając to zwijanie od boku naleśnika. Krokiety obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Idealne do barszczu :)


Prześlij przepis

mewa80 | 19-05-10 | Czytano: 31380 razy | komentarzy [1]
Krokiety z kapustą i grzybami komentarz



Opinie i komentarze na temat Krokiety z kapustą i grzybami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Krokiety z kapustą i grzybami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
;-)
2012-09-30 16:27

z ciasta wyszlo mi okolo 10 plackow wiec bede musiala go jeszcze raz zrobic.. ale farsz super.. przepis godny polecenia!! ;))

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje