Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kruchy placek z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
pół kostki masła
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
3 kwaskowe jabłka
sok z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
Pianka na wierzch:
2 białka
pół szklanki cukru pudru
tłuszcz do formy

Kruchy placek z jabłkami - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem, wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z dużymi oczkami, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i podsmażamy na niewielkim ogniu aż staną się szkliste.
Dodajemy przepłukane rodzynki, studzimy.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni aż się lekko zrumieni. Studzimy, po wystudzeniu wykładamy jabłka i na wierzch równomiernie rozprowadzamy pianę z białek ubitą z cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni, placek jest gotowy gdy piana się zrumieni. Można podawać na gorąco z porcją lodów lub na zimno z bitą śmietaną.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 28-05-10| Czytano: 8851 razy |komentarz [0]
Kruchy placek z jabłkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz