Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kruchy placek z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
pół kostki masła
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
3 kwaskowe jabłka
sok z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
Pianka na wierzch:
2 białka
pół szklanki cukru pudru
tłuszcz do formy

Kruchy placek z jabłkami - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem, wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z dużymi oczkami, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i podsmażamy na niewielkim ogniu aż staną się szkliste.
Dodajemy przepłukane rodzynki, studzimy.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni aż się lekko zrumieni. Studzimy, po wystudzeniu wykładamy jabłka i na wierzch równomiernie rozprowadzamy pianę z białek ubitą z cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni, placek jest gotowy gdy piana się zrumieni. Można podawać na gorąco z porcją lodów lub na zimno z bitą śmietaną.


Prześlij przepis

~Gosc | 28-05-10 | Czytano: 9964 razy | komentarzy [0]
Kruchy placek z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Kruchy placek z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kruchy placek z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje