Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Krupnik

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

0,4 kg wędzonych żeberek wieprzowych
2 litry wody
3 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej
2 średnie ziemniaki
po 1 marchewce, cebuli, pietruszki, ząbku czosnku
kawałek selera, natka pietruszki
łyżka masła
1 szklanka śmietany
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz

Krupnik - sposób wykonania:

Przepis na krupnik na żeberkach z programu Ewa gotuje. Żeberka dzielimy na małe kawałki, po czym myjemy i zalewamy zimną wodą (około 2 litry). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Następnie żeberka wyjmujemy i obdzieramy z nich mięso.
Cebulę kroimy w kostkę a warzywa tarkujemy na grubych oczkach, na patelni roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy warzywa i wszystko przesmażamy po czym przekładamy do garnka. Wrzucamy kaszę przepłukana na sicie i gotujemy całość 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki obrane i potrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę -gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Śmietanę hartujemy odrobiną wrzątku i dodajemy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mięso.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 03-03-12| Czytano: 5823 razy |komentarz [0]
Krupnik komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz