Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Krupnik z podrobami
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
włoszczyzna - tacka a więc 2 marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, natka pietruszki
1 cebula (niewielka)
pół szklanki pęczaku
300 g wątróbki drobiowej
300 g serduszek drobiowych
kostka rosołowa
3 litry wody (ilość wody regulujemy w zależności czy lubimy zupy bardzo gęste czy mniej gęste)
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku
Krupnik z podrobami - sposób wykonania:
Zupa naprawdę bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli lubimy drobiową wątróbkę. Myślę, że nawet osoby nastawione sceptycznie, szybko przekonałyby się do tego wariantu tradycyjnego krupniku.
Wątróbkę i serduszka myjemy dokładnie, usuwamy z nich to wszystko co uznamy za zbędne :-) a wiec żyłki, nadmiar tłuszczu itp, ponownie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Podroby wrzucamy do około litra wody i gotujemy do momentu aż będą miękkie, w trakcie gotowania zdejmujemy tzw. szum.
W drugim garnku robimy wywar z warzyw - warzywa oczywiście obieramy i myjemy. Do wywaru dodajemy kostkę bulionową, ziele i liść, gotujemy do momentu aż warzywa będą półmiękkie, wówczas dodajemy kaszę - pęczek lub drobniejszą wg uznania.
Wracamy do podrobów - gdy są gotowe a więc miękkie, przecedzamy je przez bardzo gęste sito - tak aby uzyskać klarowny wywar bez szumu. Podroby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z wywarem dodajemy do zupy. Całość gotujemy kilka minut do momentu aż kasza i warzywa będą miękkie. Podajemy oczywiście na gorąco.
Prześlij przepis asieńka | 11-01-11 | Czytano: 9745 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Krupnik z podrobami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują