Strona główna >> Dania główne >> Drób

Kurczak nadziewany

Czas 100 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 średniej wielkości kurczak
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

Nadzienie:
2 jajka
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki pietruszki posiekanej
pół małej czerstwej kajzerki
2 łyżki bułki tartej
pół szklanki mleka
150 g wątróbki drobiowej lub (jeśli ktoś nie przepada) tyle samo wagowo mięsa drobiowego

Kurczak nadziewany - sposób wykonania:

jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno- na kanapkę zamiast wędliny. Oryginalny przepis posiada w swoim składzie wątróbkę, ja jednak wole faszerować go mięsem drobiowym obkrojonym np. z dwóch udek. Jeśli umiemy kurczaka najlepiej pozbawić kości, będzie go potem łatwiej porcjować.
Na 2 godziny przed pieczeniem kurczaka nacieramy sola i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki.
Masło ucieramy z żółtkami.
Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy wraz z wątróbką (lub mięsem), dodajemy masło, pietruszkę oraz bułkę tartą. Z białek ubijamy pianę dodajemy do masy (będzie bardziej puszysta), wszystko razem delikatnie mieszamy. Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i nadziewamy nią kurczaka.
Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem do miękkości (licząc czas wg zasady, że kilogram mięsa pieczemy około godziny).


Prześlij przepis

mewa80 | 03-11-10 | Czytano: 17143 razy | komentarzy [0]
Kurczak nadziewany komentarz



Opinie i komentarze na temat Kurczak nadziewany kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak nadziewany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje