Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kurczak po chińsku

Czas 65 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 pierś kurczaka (podwójna)
1 marchewka
kawałek selera
kawałek żółtej papryki oraz kawałek czerwonej
cebula
pół cukinii
2 grzyby mun (namoczyć w wodzie)
łyżka mąki ziemniaczanej
100 g pędów bambusa
olej ryżowy
sos sojowy
makaron ryżowy
dymka

marynata:
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
4 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
pół łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej

Kurczak po chińsku - sposób wykonania:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w paski, składniki marynaty umieszczamy w garnku i mieszamy, do marynaty wkładamy paski kurczaka, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Warzywa obieramy i kroimy w "zapałkę", cebulę w półplasterki. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa - najpierw marchewkę i selera, po 3 minutach dodajemy pokrojone (wcześniej namoczone - wodę z moczenia zostawiamy) w paski grzyby mun oraz pędy bambusa. Smażymy chwilkę po czym wyjmujemy warzywa a smażymy na rozgrzanym oleju pierś kurczaka (około 3 minuty), po tym czasie dodajemy wcześniej usmażone warzywa, mieszamy. Do wody z moczenia grzybów dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do warzyw.
Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy (czas podany na opakowaniu), przesmażamy na patelni, dodajemy do niego sos sojowy i dymkę. Makaron podajemy z kurczakiem i warzywami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 21-04-12| Czytano: 12698 razy |komentarz [0]
Kurczak po chińsku komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz