Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kurczak w śmietanie z kopytkami

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Kurczak:
1 kogut (ostatecznie może być kurczak)
2 łyżki masła
sól, pieprz
pół litra śmietany 30%

Kopytka:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna

Surówka:
marchewka
1 pomarańcza
szczypta soli

Kurczak w śmietanie z kopytkami - sposób wykonania:

Kogut duszony w śmietanie z programu Ewa Gotuje. Kurczaka dzielimy na części posypujemy pieprzem i solą. Masło roztapiamy na patelni, obsmażamy kurczaka z każdej strony, gdy się zrumieni podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy 30 minut. Następnie zalewamy śmietaną i dusimy kolejne kilka minut.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, powierzchnię dzielimy na 4 części (równe) jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (zraz z wyjętą częścią ziemniaków). Z ciasta robimy wałek kroimy na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie.
Marchew tarujemy na tarce od warzyw. Z pomarańczy odcinamy skórkę aby nie było białej części. Z pomarańczy wycinamy cząstki, dodajemy je do marchewki. Surówkę solimy.
Kurczaka podajemy z kopytkami i surówką. Kopytka polewamy sosem śmietanowym spod kurczaka.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 12-03-11| Czytano: 31041 razy |komentarz [2]
Kurczak w śmietanie z kopytkami komentarz



2 komentarzy

Autor
aneta
2016-12-29 10:55

Co do kopytek dodaje się mąkę ziemniaczana lekko można jeszcze posypać pszenna .. ale nie ze zamiast ziemniaczanej dajemy pszennej !

Autor
Asieńka
2016-12-30 17:32

W kluskach śląskich owszem daje się mąkę ziemniaczaną, natomiast do kopytek daje się mąkę pszenną plus ewentualnie odrobinę mąki ziemniaczanej.

Linia tła strony

Dodaj komentarz