Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kurczak z bananami

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 piersi kurczaka (0,5 kg)
sól, pieprz
1 cebula pokrojona w kostkę
3 banany
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki słodkiej
szczypta curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
oliwa
szklanka ryżu
2 szklanki wody
sól do smaku
2 łyżeczki kurkumy

Kurczak z bananami - sposób wykonania:

Piersi kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oliwy, zalewamy szklanką bulionu, dusimy pod przykryciem.
Na łyżkę masła wrzucamy szklankę ryżu, mieszamy gdy ryż się zeszkli dodajemy 2 szklanki wody, sól i kurkumę, Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, mieszając aby nie przywarł.
Cebulę wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy, gdy zyska złoty kolor przenosimy ją do mięsa, dalej dusimy pod przykryciem. Na tą samą patelnię wylewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy banany pokrojone w plasterki, dodajemy paprykę i curry, mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Całość przenosimy do mięsa. Odrobiną wody wymywamy pozostałości sosu z patelni, wlewamy do mięsa.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 28-12-10| Czytano: 9187 razy |komentarz [0]
Kurczak z bananami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz