Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Kutia wigilijna

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 szklanka łuskanej pszenicy
pół szklanki płynnego miodu
szklanka maku
po 50 g bakalii:
- rodzynek
- orzechów włoskich
- fig
- migdałów
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
pół kieliszka rumu lub kieliszek migdałowego Amaretto

Kutia wigilijna - sposób wykonania:

Kutia jest daniem a właściwie rarytasem, który jest zawsze obecnym w moim domu na wigilijnym stole. Receptura pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami, zatem jest on sprawdzony wielokrotnie. Kutia jest pyszna, polecam.
Pszenicę myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (dzień wcześniej można ją namoczyć, szybciej będzie miękka). Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać na sicie z powstałej w trakcie gotowania mąki.
Mak płuczemy na sicie, po czym sparzmy wrzątkiem, zalewamy niewielką ilością wody wymieszanej pół na pół z mlekiem i gotujemy do momentu aż ziarenka będą się rozmazywać w palcach. Wówczas osączamy i mielimy dwukrotnie.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy. Figi i pozostałe bakalie drobno siekamy.
Mak mieszamy z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową, dodajemy pszenicę i alkohol, mieszamy. Podajemy dobrze schłodzoną - na wigilijny stół możemy udekorować ją cząstkami pomarańczy i płatkami migdałowymi
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-12-10| Czytano: 29988 razy |komentarz [0]
Kutia wigilijna komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz