Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kwaśnica góralska - składniki:

pół kg kiszonej kapusty
30 dag mięsa wieprzowego
(można też dodać kilka plasterków wędzonego boczku)
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki śmietany
6 średnich ziemniaków
ewentualnie kilka suszonych grzybów

Kwaśnica góralska - sposób wykonania:

Pyszna i sprawdzona Kwaśnica po góralsku. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i boczkiem. Boczek przysmażamy z cebulką na rozgrzanej patelni, gdy się zeszkli dodajemy mięso, dusimy chwilkę po czym przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wrzucamy ziele i liść laurowy. Po około 1h gdy mięso zaczyna być miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a po 15 minutach - kapustę kiszoną (kapustę można pokroić wcześniej). Wraz z kapustą dodajemy wcześniej namoczone grzyby suszone - o ile je s posiadamy u?miech.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę mieszamy energicznie aby nie przywarła. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z zupy, i dodajemy ją do niej. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz śmietaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-29 17:40 Tytul
ale fajna stronka, pobuszuję sobie troszkę, a na pewno zaglądnę do przepisu jak się robi gofry u?miech))Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-12 11:58 Tytul
UWIELBIAM GORALSKA KWASNICĘ I NAJLEPSZA JAKA JEDLISMY TO NA GUBAŁÓWCE,POTEM W KARCZMIE RZYM W SUCHEJ BESKIDZKIEJ LUB W W ZAJEŻDZIE BIDA NA TRASIE DO ZAKOPANEGO.OPRÓCZ TEGO ZAWSZE KWASNICE PODAJE NAM NASZA ZAPRZYJAŻNIONA OD WIELU LAT GAŻDZINA Z ZAWOJI,ALE JESZCZE W ZADNYM PRZYPADKU NIE BYŁO W TEJ ZUPIE POKROJONEGO MIĘSA-AWSZE GOTOWANA NA WĘDZONYCH I ZWYKLYCH ŻEBERKACH PLUS BOCZEK.NIGDY TEZ NIE BYŁA ZABIELONA ZASMAŻKĄ.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz