Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kwaśnica góralska - składniki:

pół kg kiszonej kapusty
30 dag mięsa wieprzowego
(można też dodać kilka plasterków wędzonego boczku)
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki śmietany
6 średnich ziemniaków
ewentualnie kilka suszonych grzybów

Kwaśnica góralska - sposób wykonania:

Pyszna i sprawdzona Kwaśnica po góralsku. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i boczkiem. Boczek przysmażamy z cebulką na rozgrzanej patelni, gdy się zeszkli dodajemy mięso, dusimy chwilkę po czym przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wrzucamy ziele i liść laurowy. Po około 1h gdy mięso zaczyna być miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a po 15 minutach - kapustę kiszoną (kapustę można pokroić wcześniej). Wraz z kapustą dodajemy wcześniej namoczone grzyby suszone - o ile je s posiadamy u?miech.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę mieszamy energicznie aby nie przywarła. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z zupy, i dodajemy ją do niej. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz śmietaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-29 17:40 Tytul
ale fajna stronka, pobuszuję sobie troszkę, a na pewno zaglądnę do przepisu jak się robi gofry u?miech))Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-12 11:58 Tytul
UWIELBIAM GORALSKA KWASNICĘ I NAJLEPSZA JAKA JEDLISMY TO NA GUBAŁÓWCE,POTEM W KARCZMIE RZYM W SUCHEJ BESKIDZKIEJ LUB W W ZAJEŻDZIE BIDA NA TRASIE DO ZAKOPANEGO.OPRÓCZ TEGO ZAWSZE KWASNICE PODAJE NAM NASZA ZAPRZYJAŻNIONA OD WIELU LAT GAŻDZINA Z ZAWOJI,ALE JESZCZE W ZADNYM PRZYPADKU NIE BYŁO W TEJ ZUPIE POKROJONEGO MIĘSA-AWSZE GOTOWANA NA WĘDZONYCH I ZWYKLYCH ŻEBERKACH PLUS BOCZEK.NIGDY TEZ NIE BYŁA ZABIELONA ZASMAŻKĄ.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz