Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kwaśnica góralska - składniki:

pół kg kiszonej kapusty
30 dag mięsa wieprzowego
(można też dodać kilka plasterków wędzonego boczku)
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki śmietany
6 średnich ziemniaków
ewentualnie kilka suszonych grzybów

Kwaśnica góralska - sposób wykonania:

Pyszna i sprawdzona Kwaśnica po góralsku. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i boczkiem. Boczek przysmażamy z cebulką na rozgrzanej patelni, gdy się zeszkli dodajemy mięso, dusimy chwilkę po czym przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wrzucamy ziele i liść laurowy. Po około 1h gdy mięso zaczyna być miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a po 15 minutach - kapustę kiszoną (kapustę można pokroić wcześniej). Wraz z kapustą dodajemy wcześniej namoczone grzyby suszone - o ile je s posiadamy u?miech.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę mieszamy energicznie aby nie przywarła. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z zupy, i dodajemy ją do niej. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz śmietaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-29 17:40 Tytul
ale fajna stronka, pobuszuję sobie troszkę, a na pewno zaglądnę do przepisu jak się robi gofry u?miech))Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-12 11:58 Tytul
UWIELBIAM GORALSKA KWASNICĘ I NAJLEPSZA JAKA JEDLISMY TO NA GUBAŁÓWCE,POTEM W KARCZMIE RZYM W SUCHEJ BESKIDZKIEJ LUB W W ZAJEŻDZIE BIDA NA TRASIE DO ZAKOPANEGO.OPRÓCZ TEGO ZAWSZE KWASNICE PODAJE NAM NASZA ZAPRZYJAŻNIONA OD WIELU LAT GAŻDZINA Z ZAWOJI,ALE JESZCZE W ZADNYM PRZYPADKU NIE BYŁO W TEJ ZUPIE POKROJONEGO MIĘSA-AWSZE GOTOWANA NA WĘDZONYCH I ZWYKLYCH ŻEBERKACH PLUS BOCZEK.NIGDY TEZ NIE BYŁA ZABIELONA ZASMAŻKĄ.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz