Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Kwaśnica góralska

Czas 85 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg kiszonej kapusty
30 dag mięsa wieprzowego
(można też dodać kilka plasterków wędzonego boczku)
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki śmietany
6 średnich ziemniaków
ewentualnie kilka suszonych grzybów

Kwaśnica góralska - sposób wykonania:

Pyszna i sprawdzona Kwaśnica po góralsku. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i boczkiem. Boczek przysmażamy z cebulką na rozgrzanej patelni, gdy się zeszkli dodajemy mięso, dusimy chwilkę po czym przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wrzucamy ziele i liść laurowy. Po około 1h gdy mięso zaczyna być miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a po 15 minutach - kapustę kiszoną (kapustę można pokroić wcześniej). Wraz z kapustą dodajemy wcześniej namoczone grzyby suszone - o ile je s posiadamy :).
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę mieszamy energicznie aby nie przywarła. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z zupy, i dodajemy ją do niej. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz śmietaną.


Prześlij przepis

asieńka | 22-11-10 | Czytano: 111626 razy | komentarzy [4]
Kwaśnica góralska komentarz



Opinie i komentarze na temat Kwaśnica góralska kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

4 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kwaśnica góralska prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-10-29 17:40

ale fajna stronka, pobuszuję sobie troszkę, a na pewno zaglądnę do przepisu jak się robi gofry :-)))Pozdrawiam

Autor
Tytul
2012-01-12 11:58

UWIELBIAM GORALSKA KWASNICĘ I NAJLEPSZA JAKA JEDLISMY TO NA GUBAŁÓWCE,POTEM W KARCZMIE RZYM W SUCHEJ BESKIDZKIEJ LUB W W ZAJEŻDZIE BIDA NA TRASIE DO ZAKOPANEGO.OPRÓCZ TEGO ZAWSZE KWASNICE PODAJE NAM NASZA ZAPRZYJAŻNIONA OD WIELU LAT GAŻDZINA Z ZAWOJI,ALE JESZCZE W ZADNYM PRZYPADKU NIE BYŁO W TEJ ZUPIE POKROJONEGO MIĘSA-AWSZE GOTOWANA NA WĘDZONYCH I ZWYKLYCH ŻEBERKACH PLUS BOCZEK.NIGDY TEZ NIE BYŁA ZABIELONA ZASMAŻKĄ.

Autor
Góralska kwaśnica
2015-01-10 20:55

Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatkiem wędzonego boczku i bez ziemniaków,śmietany i warzyw,bo to nie jest kapuśniak,co niektórzy często mylą.Przepyszą kwaśnicę lubi cała moja rodzina.Polecam na chłodne,mrozne dni.

Autor
Alicja
2016-02-27 15:42

Właśnie zrobiłam i jest pyszna, polecam gorąco. Raz w Wiśle jadłam kwaśnicę tak dobrą, że zawsze w górach poszukiwałam tego smaku, bez skutecznie, oczywiście wszystkie kwaśnice po drodze były równie dobre. Po wielu latach wróciłam do Wisły do tej samej knajpy i oto ona - kwaśnica zabielana śmietaną i to właśnie stąd jej cudowny smak. Zwykle jadałam i robiłam sama kwaśnicę bez zasmażki i bez zabielania ale taka wersja jest o niebo lepsza.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje