Strona główna >> Desery >> Ciasta

Lambada

Czas 60 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt według własnego przepisu - może być taki jak w dostępnym na stronie cieście Shrek :): Ciasto Shrek
Masa:
1 litr soku pomarańczowego
3 budynie śmietankowe
pół szklanki cukru
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30% (kremówka)
1/4 szkl. cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. gorącej wody

Gotowa polewa czekoladowa

Lambada - sposób wykonania:

Upiec biszkopt.
Sok (3/4 litra) zagotować z cukrem w 1/4 budynie,gdy sok zawrze wlewamy budyń (cienkim strumieniem), mieszamy energicznie, po ugotowaniu dokładnie studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, gdy przestygnie wlewamy ją do ubitej śmietany.
Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy przygotowany krem budyniowy, na krem kładziemy ubitą śmietanę. Całość po zastygnięciu polewamy polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.




Prześlij przepis

~Gosc | 02-06-10 | Czytano: 105567 razy | komentarzy [10]
Lambada komentarz



Opinie i komentarze na temat Lambada kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

10 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Lambada prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
nie rozumiem
2010-12-04 22:01

W jakim celu podany jest sok pomaranczowy skoro do niczego nie był dodawany. Natomisast w składnikach nie ma mleka a w wykonaniu jest. Pozdrawiam.

Autor
lambada
2010-12-04 22:12

już poprawione, dzięki za słuszną uwagę!

Autor
skad wzięła się kawa i żół
2010-12-13 11:27

nie ma ich w składnikach, a budyń ugotowac w tym soku czy oddzicelnie?

Autor
lambada
2010-12-13 11:36

skąd to tego nie wie nikt ;-) ale już poprawione tak jak powinno być. Budyń gotujemy na soku a kawa rzeczywiście dla autora przepisu zaplątała się niepotrzebnie :-)

Autor
Tytul
2011-01-22 11:20

a ile tego masla do budyniu

Autor
Tytul
2011-11-15 12:17

Witam. Autorka napisała coś o kremówce. Jakiej znowuż kremówce, skoro w składnikach nie ma mowy o kremówce? proszę o wytłumaczenie

Autor
ciasto Lambada
2011-11-15 12:28

już tłumaczę : bitą śmietanę robi się ze śmietany 30% lub 36% (osobiście wolę 30%) zwanej potocznie "kremówką".
Zaznaczyłam (poprawiłam) to w składnikach tak aby nie było już wątpliwości!

Autor
Tytul
2012-04-10 17:05

czy zamiast soku pomarańczowego można użyć porzeczkowego? Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam!

Autor
lambada
2012-04-10 18:09

nie, to ciasto jest z sokiem pomarańczowym i cały w tym jego smak i urok :)

Autor
Tofik
2012-08-03 15:06

Moim zdaniem każdy sok (anansowy, porzeczkowy, jabłkowy) jest tutaj odpowiedni, bo kremówka jest uniwersalnym elementem tego ciasta, np. przy jabłkowym wyjdzie a`la szarlotka królewska;) szybkie łatwe i lekkie

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje