Strona główna >> Desery >> Ciasta

Lambada

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt według własnego przepisu - może być taki jak w dostępnym na stronie cieście Shrek :): Ciasto Shrek
Masa:
1 litr soku pomarańczowego
3 budynie śmietankowe
pół szklanki cukru
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30% (kremówka)
1/4 szkl. cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. gorącej wody

Gotowa polewa czekoladowa

Lambada - sposób wykonania:

Upiec biszkopt.
Sok (3/4 litra) zagotować z cukrem w 1/4 budynie,gdy sok zawrze wlewamy budyń (cienkim strumieniem), mieszamy energicznie, po ugotowaniu dokładnie studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, gdy przestygnie wlewamy ją do ubitej śmietany.
Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy przygotowany krem budyniowy, na krem kładziemy ubitą śmietanę. Całość po zastygnięciu polewamy polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.


  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 02-06-10| komentarz [10]



10 komentarzy


nie rozumiem
2010-12-04 22:01

W jakim celu podany jest sok pomaranczowy skoro do niczego nie był dodawany. Natomisast w składnikach nie ma mleka a w wykonaniu jest. Pozdrawiam.


lambada
2010-12-04 22:12

już poprawione, dzięki za słuszną uwagę!


skad wzięła się kawa i żół
2010-12-13 11:27

nie ma ich w składnikach, a budyń ugotowac w tym soku czy oddzicelnie?


lambada
2010-12-13 11:36

skąd to tego nie wie nikt ;-) ale już poprawione tak jak powinno być. Budyń gotujemy na soku a kawa rzeczywiście dla autora przepisu zaplątała się niepotrzebnie :-)


Tytul
2011-01-22 11:20

a ile tego masla do budyniu


Tytul
2011-11-15 12:17

Witam. Autorka napisała coś o kremówce. Jakiej znowuż kremówce, skoro w składnikach nie ma mowy o kremówce? proszę o wytłumaczenie


ciasto Lambada
2011-11-15 12:28

już tłumaczę : bitą śmietanę robi się ze śmietany 30% lub 36% (osobiście wolę 30%) zwanej potocznie "kremówką".
Zaznaczyłam (poprawiłam) to w składnikach tak aby nie było już wątpliwości!


Tytul
2012-04-10 17:05

czy zamiast soku pomarańczowego można użyć porzeczkowego? Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam!


lambada
2012-04-10 18:09

nie, to ciasto jest z sokiem pomarańczowym i cały w tym jego smak i urok :)


Tofik
2012-08-03 15:06

Moim zdaniem każdy sok (anansowy, porzeczkowy, jabłkowy) jest tutaj odpowiedni, bo kremówka jest uniwersalnym elementem tego ciasta, np. przy jabłkowym wyjdzie a`la szarlotka królewska;) szybkie łatwe i lekkie

Dodaj komentarz