Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Leczo z cukinii

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 cukinie
3 papryki czerwone
2 cebule
3 pętka kiełbasy śląskiej lub 1 duże innej (wg uznania)
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
papryka słodka, ostra
2 ząbki czosnku

Leczo z cukinii - sposób wykonania:

Cukinie myjemy, obieramy kroimy w duża kostkę, paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsza kostkę.
Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę. Smażymy chwilkę aż kiełbasa nieco się zrumieni i przenosimy całość do cukinii i papryki. Podlewamy woda ( w razie potrzeby), dusimy około 5 minut po czym dodajemy pomidory w puszce (jak ktoś lubi mocno pomidorowo zalecam dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego). Dusimy całość 5 - 10 minut, dodajemy przyprawy do smaku i gotowe. Najlepsze ze świeżym pieczywem :-). Polecam!

Dla osób dbających o ilość kalorii proponuję nie dodawać kiełbasy lub zamiast niej dodać kiełbasę chudą, drobiowa lub pierś kurczaka uduszoną na niewielkiej ilości oliwy i pokrojoną w kostkę. Do leczo można też dodać bakłażana.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 20-07-11| Czytano: 28726 razy |komentarz [0]
Leczo z cukinii komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz