Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-03-01 19:05 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Likier kawowy

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Likier kawowy - składniki:

0,5 litra spirytusu
3 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
2 szklanki cukru (można 2,5)
8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Likier kawowy - sposób wykonania:

Likier kawowyPyszna nalewka o smaku kawy, prosta w wykonaniu, niemalże do natychmiastowego spożycia.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, podgrzewamy i mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Po zawrzeniu gotujemy minutkę uważając aby nie wykipiało i nie przywarło. Studzimy.
Kawę zalewamy wrzątkiem niewielką ilością wody - tyle aby dobrze się rozpuściła. Napar miksujemy z mlekiem. Gdy wszystko dobrze przestygnie dodajemy spirytus, miksujemy. Nalewkę przelewamy do butelek.
Z podanej proporcji wychodzi 2 litry pysznej nalewki.
Dodatkowy aromat można uzyskać gotując w mleku laskę wanilii, później ją wyjmujemy i odrzucamy.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 27-12-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-01 17:59 likier kawowy
Pyszny


komentarze Dodaj komentarz