Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Likier kawowy - składniki:

0,5 litra spirytusu
3 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
2 szklanki cukru (można 2,5)
8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Likier kawowy - sposób wykonania:

Pyszna nalewka o smaku kawy, prosta w wykonaniu, niemalże do natychmiastowego spożycia.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, podgrzewamy i mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Po zawrzeniu gotujemy minutkę uważając aby nie wykipiało i nie przywarło. Studzimy.
Kawę zalewamy wrzątkiem niewielką ilością wody - tyle aby dobrze się rozpuściła. Napar miksujemy z mlekiem. Gdy wszystko dobrze przestygnie dodajemy spirytus, miksujemy. Nalewkę przelewamy do butelek.
Z podanej proporcji wychodzi 2 litry pysznej nalewki.
Dodatkowy aromat można uzyskać gotując w mleku laskę wanilii, później ją wyjmujemy i odrzucamy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-01 17:59 likier kawowy
Pyszny


kulinarne przepisy Dodaj komentarz