Strona główna >>
Desery >>
Naleśniki Litewskie placki drożdżowe
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
bułka
2 jaja
sól, piperz, olej
Litewskie placki drożdżowe - sposób wykonania:
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić by wyrosły. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobno, odcisnąć z soku, bułkę namoczyć w połowie szklanki mleka, resztę mleka podgrzać i bardzo gorącym zalać ziemniaki. Wymieszać i dodać żółtka, odciśniętą bułkę i rozczyn, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wyrośnięcia.
Po 30 minutach dodać piane ubitą z białek, smażyć w pewnym odstępie od siebie na rozgrzanym oleju.
Rumiane zdjąć z patelni, podawać ze śmietaną lub sosem mięsnym (moja babcia robi mięsne pulpeciki w sosie zaprawionym mąką - pycha:))
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 10460 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Litewskie placki drożdżowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują