Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Litewskie placki drożdżowe

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
bułka
2 jaja
sól, piperz, olej

Litewskie placki drożdżowe - sposób wykonania:

Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić by wyrosły. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobno, odcisnąć z soku, bułkę namoczyć w połowie szklanki mleka, resztę mleka podgrzać i bardzo gorącym zalać ziemniaki. Wymieszać i dodać żółtka, odciśniętą bułkę i rozczyn, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wyrośnięcia.

Po 30 minutach dodać piane ubitą z białek, smażyć w pewnym odstępie od siebie na rozgrzanym oleju.

Rumiane zdjąć z patelni, podawać ze śmietaną lub sosem mięsnym (moja babcia robi mięsne pulpeciki w sosie zaprawionym mąką - pycha:))
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-05-10| Czytano: 9238 razy |komentarz [0]
Litewskie placki drożdżowe komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz