Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Lody czekoladowe

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Lody czekoladowe - składniki:

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 żółtka
2 łyżki cukru (czubate)
1 łyżka kakao
3 szklanki mleka
10 g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka - ja dałam budyń śmietankowy u?miech - chyba lepiej bo jest aromatyczny)

Stan słodkości można regulować wg gustu (należy popróbować masę przed zamrożeniem pamiętając o tym, że masa po zamrożeniu utraci nieco na swojej słodkości - wg mnie podana ilość w zupełności wystarczy)

Lody czekoladowe - sposób wykonania:

Lody czekoladoweŻółtka utrzeć z cukrem, czekoladę starkować, połączyć ze sobą, połączyć ze sobą wszystkie składniki (w misce) po czym wstawić miskę do garnka z gorącą wodą (tak aby była w niej zanurzona) i zagotować (ja dodatkowo chwilkę zmiksowałam masę blenderem u?miech) . Gdy się zagotuje zdjąć i ostudzić. Następnie przełożyć do pojemnika i zamrozić, po około 2,5 godziny lody są gotowe u?miech. W trakcie mrożenia należy co pół godziny masę przemieszać wówczas nie powstaną kryształki lodu). Przed podaniem możemy udekorować sezonowymi owocami.

Czas nie obejmuje czasu mrożenia.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 05-07-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 11:19 lody czekoladowe
robiłam lody czekoladowe wg. przepisu i nie wyszły tak jak powinny .

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-04-06 16:12 Lody czekoladowe
Lody wychodzą OK, były sprawdzane przed opublikowaniem przepisu - efekt widać na zdjęciu. Lody domowe nigdy nie będą takie jak ze sklepu lub budki bo trzeba do tego specjalnej maszyny, która podczas zamrażania miesza masę i w efekcie nie powstają kryształki lodu.


komentarze Dodaj komentarz