Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Lody czekoladowe

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Lody czekoladowe - składniki:

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 żółtka
2 łyżki cukru (czubate)
1 łyżka kakao
3 szklanki mleka
10 g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka - ja dałam budyń śmietankowy u?miech - chyba lepiej bo jest aromatyczny)

Stan słodkości można regulować wg gustu (należy popróbować masę przed zamrożeniem pamiętając o tym, że masa po zamrożeniu utraci nieco na swojej słodkości - wg mnie podana ilość w zupełności wystarczy)

Lody czekoladowe - sposób wykonania:

Lody czekoladoweŻółtka utrzeć z cukrem, czekoladę starkować, połączyć ze sobą, połączyć ze sobą wszystkie składniki (w misce) po czym wstawić miskę do garnka z gorącą wodą (tak aby była w niej zanurzona) i zagotować (ja dodatkowo chwilkę zmiksowałam masę blenderem u?miech) . Gdy się zagotuje zdjąć i ostudzić. Następnie przełożyć do pojemnika i zamrozić, po około 2,5 godziny lody są gotowe u?miech. W trakcie mrożenia należy co pół godziny masę przemieszać wówczas nie powstaną kryształki lodu). Przed podaniem możemy udekorować sezonowymi owocami.

Czas nie obejmuje czasu mrożenia.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 05-07-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 11:19 lody czekoladowe
robiłam lody czekoladowe wg. przepisu i nie wyszły tak jak powinny .

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-04-06 16:12 Lody czekoladowe
Lody wychodzą OK, były sprawdzane przed opublikowaniem przepisu - efekt widać na zdjęciu. Lody domowe nigdy nie będą takie jak ze sklepu lub budki bo trzeba do tego specjalnej maszyny, która podczas zamrażania miesza masę i w efekcie nie powstają kryształki lodu.


komentarze Dodaj komentarz