Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Lody czekoladowe - składniki:

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 żółtka
2 łyżki cukru (czubate)
1 łyżka kakao
3 szklanki mleka
10 g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka - ja dałam budyń śmietankowy u?miech - chyba lepiej bo jest aromatyczny)

Stan słodkości można regulować wg gustu (należy popróbować masę przed zamrożeniem pamiętając o tym, że masa po zamrożeniu utraci nieco na swojej słodkości - wg mnie podana ilość w zupełności wystarczy)

Lody czekoladowe - sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, czekoladę starkować, połączyć ze sobą, połączyć ze sobą wszystkie składniki (w misce) po czym wstawić miskę do garnka z gorącą wodą (tak aby była w niej zanurzona) i zagotować (ja dodatkowo chwilkę zmiksowałam masę blenderem u?miech) . Gdy się zagotuje zdjąć i ostudzić. Następnie przełożyć do pojemnika i zamrozić, po około 2,5 godziny lody są gotowe u?miech. W trakcie mrożenia należy co pół godziny masę przemieszać wówczas nie powstaną kryształki lodu). Przed podaniem możemy udekorować sezonowymi owocami.

Czas nie obejmuje czasu mrożenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 11:19 lody czekoladowe
robiłam lody czekoladowe wg. przepisu i nie wyszły tak jak powinny .

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-04-06 16:12 Lody czekoladowe
Lody wychodzą OK, były sprawdzane przed opublikowaniem przepisu - efekt widać na zdjęciu. Lody domowe nigdy nie będą takie jak ze sklepu lub budki bo trzeba do tego specjalnej maszyny, która podczas zamrażania miesza masę i w efekcie nie powstają kryształki lodu.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz