Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Lody domowe - prosty sposób

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Lody domowe - prosty sposób - składniki:

3 jajka całe
2 żółtka
10 dkg cukru ( można i więcej jak ktoś woli b.słodko)
1 paczka cukru waniliowego
50 ml śmietanki 30 % ( może mieć i powyżej 30% )

Lody domowe - prosty sposób - sposób wykonania:

Lody domowe - prosty sposób3 całe jajka plus żółtka razem z cukrami ubić mikserem aż do białości ( 10 min. na miksowanie powinno wystarczyć )

Osobno zmiksować dobrze wystudzoną wcześniej śmietankę , ubijać aż zrobi się konsystencja ubitej śmietany , do śmietany można dodać zagęszczacz w proszku albo śnieżkę.
Kiedy śmietana jest już ubita ,stopniowo do niej dodawać ubite jajka ,wciąż miksując ( to trwa kilka minut)
Ja dodałam jeszcze do tego masy karmelowej z puszki u?miech porcjami po łyżeczce ,nie ważne że to lody waniliowe miały być .
Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy kilkanaście godzin,najlepsze są na drugi dzień na deser po obiedzie.

Można też tą masę podzielić na pół i jedną zmieszać z kakao ,będą wtedy smaczne lody waniliowo kakaowe .
Smacznego

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 08-08-11 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-22 10:39 Tytul
POLECAM ! ?art bardzo dobre
mi wyszło , bardzo lubię robić desery na zimno


komentarze Dodaj komentarz