Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Lody z płonącymi bananami

Czas 20 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 banany
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
odrobina rumu
sok z połowy cytryny
kilka suszonych żurawin
lody waniliowe

1 łyżkę rumu na każdy talerz do zapalenia

Lody z płonącymi bananami - sposób wykonania:

Masło roztapiamy na patelni, banany obieramy kroimy w poprzek na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż.
Gdy roztapiane masło uzyska orzechowy smak, dodajemy do niego sok z cytryny, miód, odrobinę rumu. Na sos kładziemy banany i parę żurawin.
Chwilkę dusimy.
Na chochlę wylewamy łyżkę rumu, podgrzewamy nad gazem, gdy zgęstnieje, przechylamy chochlę i zapalamy rum. Banany wykładamy na talerz, zalewamy sosem spod duszenia, na to delikatnie wylewamy płonący rum. Obok kładziemy lody waniliowe. Bardzo efektowny deser.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 28-12-10| Czytano: 9266 razy |komentarz [0]
Lody z płonącymi bananami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz