Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Ugotowani

Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

4 dzwonki łososia
marynata:
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
łyżka pieprzu cytrynowego
sól

sos szpinakowo-serowy:

1 kg liści szpinaku mrożonego (2 opakowania)
2 sery pleśniowe (okrągłe)
300 ml śmietanki 30%
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej

dekoracja:
pomidor lub pomidorki koktajlowe
koperek świeży lub mrożony



Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym - sposób wykonania:

Przepyszny łosoś pieczony, podany na sosie ze szpinakiem i serem pleśniowym. Przepis podpatrzony w programie Ugotowani, przyrządzony z lekkimi modyfikacjami, które zapewne nie miały wielkiego wpływu na smak potrawy a zdecydowanie uprościły przyrządzenie dania.

Łosia myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zalewamy oliwą, wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie wyciskamy czosnek i chwilę jeszcze smażymy (w oryginalnym przepisie w tym momencie powinniśmy dodać wino białe wytrawne), wlewamy śmietankę i dusimy 5 minut, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy a za chwilkę szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Całość dusimy do momentu aż sos będzie bardzo gęsty a cebulka miękka.

Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na blaszce wyścielonej folią aluminiowa i wysmarowanej olejem. Pieczemy 25-30 (wersja na rumiano) minut w 180 stopniach C.
Sos wykładamy na talerze, na to kładziemy upieczonego łososia, dekorujemy pomidorkami i koperkiem.
Potrawa jest smaczna, idealna na dość wykwintną kolację ;-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 22-01-12| Czytano: 46978 razy |komentarz [2]
Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2012-01-26 12:46

ryby nie marynuje się tak długi czas.....robi się to bezpośrednio przed przygotowaniem

Autor
ryba
2012-01-26 13:38

nie rozumiem skąd taka szkoła. Zawsze solę rybe wcześniej, lepiej przechodzi przyprawami i jest zwyczajnie smaczniejsza!

Linia tła strony

Dodaj komentarz