Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Skandynawia

Łosoś po norwesku

Składniki:

1/2 kg oczyszczonego świeżego łososia (część środkowa)
2 pęczki koperku
2 łyżki gruboziarnistej soli
1 łyżka cukru
1 łyżka białego pieprzu

SOS:
6 żółtek
1 łyżka oleju
1/2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki soli

Łosoś po norwesku - sposób wykonania:

Łososia przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup, umyć i osuszyć. Połowę łososia ułożyć na półmisku wewnętrzną stroną do góry, posypać koperkiem, solą, cukrem i pieprzem, przykryć drugą połową. Przykryć talerzem, wstawić na dobę do lodówki. Marynować w chłodzie 4 dni.
Sos musztardowy przyrządzić (tuż przed podaniem) przez wymieszanie wszystkich składników na sos.

Rybę wyjąć z marynaty, oczyścić z koperku i przypraw, pokroić w cienkie plasterki. Podawać z sosem

musztardowym i grzankami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 27709 razy |komentarz [2]
Łosoś po norwesku  komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2010-05-21 10:56

Mniam:))

Autor
ela
2017-01-01 13:52

gdzie ta musztarda do tego sosu bo nie widzę

Linia tła strony

Dodaj komentarz