Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Łosoś ze szpinakiem

Czas 35 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

0,5 kg łososia np. dzwonki
4 ząbki czosnku
25 dag szpinaku mrożonego
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
cytryna
20 dag sera mozzarella (tarkowany na grubych oczkach)
masło do naczynia żaroodpornego

Łosoś ze szpinakiem - sposób wykonania:

Dzwonki łososia myjemy (mrożone wcześniej rozmrażamy) po czym osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy sola i pieprzem, zawijamy w folię aluminiowa i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Szpinak wrzucamy na patelnię, na której się rozmrozi, dusimy do momentu aż odparuje z nadmiaru wody, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę, doprawiamy lekko do smaku.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na łososia wykładamy szpinak, przykrywamy. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C. Następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze około 10 (aż ser się rozpuści).

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 15-12-11| komentarz [3]



3 komentarzy


nie dzwonki
2013-02-20 14:25

części ryby to nie są dzwonki, tylko DZWONKA (liczba pojedyncza: dzwonko)


Tytul
2014-11-09 13:09

Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem wiec który ser użyć .


Tytul
2014-11-09 19:21

Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy.

Dodaj komentarz