Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Makaron penne duszony w sosie

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

400 g makaronu penne (rurki)
1 litr wywaru jarzynowego
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili (może być suszona)
200 g mrożonego zielonego groszku
150 g szynki parmeńskiej (można zastąpić zwykłą)
3-4 suszone pomidory
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

parmezan
świeża bazylia

Makaron penne duszony w sosie - sposób wykonania:

Pyszna potrawa z programu Ewa Gotuje, danie proste i smaczne, polecam dla wielbicieli makaronu!
Szynkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę a następnie w plastry seler i papryczkę.
Chwilkę smażymy i zalewamy połową bulionu. Następnie dodajemy groszek i dusimy 4 minuty.
W kolejnym etapie dodajemy makaron i zalewamy resztką buliony. Całość dusimy 6 minut – makaron ma być al dente, w razie konieczności podlewamy jeszcze bulionem. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 04-03-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz