Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Makaron penne duszony w sosie

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makaron penne duszony w sosie - składniki:

400 g makaronu penne (rurki)
1 litr wywaru jarzynowego
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili (może być suszona)
200 g mrożonego zielonego groszku
150 g szynki parmeńskiej (można zastąpić zwykłą)
3-4 suszone pomidory
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

parmezan
świeża bazylia

Makaron penne duszony w sosie - sposób wykonania:

Makaron penne duszony w sosiePyszna potrawa z programu Ewa Gotuje, danie proste i smaczne, polecam dla wielbicieli makaronu!
Szynkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę a następnie w plastry seler i papryczkę.
Chwilkę smażymy i zalewamy połową bulionu. Następnie dodajemy groszek i dusimy 4 minuty.
W kolejnym etapie dodajemy makaron i zalewamy resztką buliony. Całość dusimy 6 minut – makaron ma być al dente, w razie konieczności podlewamy jeszcze bulionem. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 04-03-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz