Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Makaron penne duszony w sosie

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

400 g makaronu penne (rurki)
1 litr wywaru jarzynowego
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili (może być suszona)
200 g mrożonego zielonego groszku
150 g szynki parmeńskiej (można zastąpić zwykłą)
3-4 suszone pomidory
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

parmezan
świeża bazylia

Makaron penne duszony w sosie - sposób wykonania:

Pyszna potrawa z programu Ewa Gotuje, danie proste i smaczne, polecam dla wielbicieli makaronu!
Szynkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę a następnie w plastry seler i papryczkę.
Chwilkę smażymy i zalewamy połową bulionu. Następnie dodajemy groszek i dusimy 4 minuty.
W kolejnym etapie dodajemy makaron i zalewamy resztką buliony. Całość dusimy 6 minut – makaron ma być al dente, w razie konieczności podlewamy jeszcze bulionem. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.


Prześlij przepis

asieńka | 04-03-11 | Czytano: 37274 razy | komentarzy [0]
Makaron penne duszony w sosie komentarz



Opinie i komentarze na temat Makaron penne duszony w sosie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron penne duszony w sosie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje