Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Makaron w sosie orzechowym
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1/2 op. [250 gram] makaronu razowego
80 gram orzechów włoskich obłuskanych
2 duże ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
parmezan starty
posiekana natka pietruszki do posypania
sól i pieprz do smaku
Makaron w sosie orzechowym - sposób wykonania:
Orzechy podsmażyć na suchej patelni [Uprażyć], ostudzone przełożyć do blendera, zalać śmietaną, dodać czosnek, posolić i obficie posypać pieprzem, zmiksować sosem polać ugotowany al dente makaron, posypać posiekana natka pietruszki i tartym parmezanem.
Porada: Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego 0% [sos będzie rzadszy] ewentualnie dodając łyżkę śmietany do smaku miksując masę z odrobiną natki [nie za dużo bo sos będzie smakował "trawiasto"] uzyskasz ciekawy zielony kolor.
Prześlij przepis ~Gosc | 09-05-08 | Czytano: 6441 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron w sosie orzechowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują