Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Makaron w sosie z tuńczykiem
Czas 20 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
25 dag dowolnego makaronu
2 puszki tuńczyka w oleju
2 puszki pomidorów w zalewie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
małe opakowanie (dowolne) oliwek
sól, pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej
Makaron w sosie z tuńczykiem - sposób wykonania:
Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad.
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, następnie wlewamy do niego szklankę zimnej wody, odcedzamy.
Tuńczyka osączamy, olej zlewamy do miseczki
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju pochodzącym z puszki tuńczyka (raczej wystarczy jego połowa), gdy cebula się dobrze zeszkli dodajemy drobniutko posiekany. Następnie dodajemy pomidory (rozdrobnione za pomocą widelca), całość dusimy do momentu aż sos nieco zgęstnieje, do sosu dodajemy tuńczyka.
Przyprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone oliwki.
Makaron podajemy na ciepło, polany przygotowanym sosem.
Do sosu możemy również dodać pieczarki - wówczas przesmażamy je wraz z cebulą.
Prześlij przepis mewa80 | 12-01-11 | Czytano: 14518 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron w sosie z tuńczykiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują