Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron z pesto

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makaron z pesto - składniki:

40 dag makaronu penne lub świderki ( dla około dwóch osób)
słoiczek pesto ( do kupienia w każdym sklepie - moja rada by kupować tylko oryginalnej włoskiej firmy - koszt około 12 zł ale starcza na kilka razy, pesto można też zrobić samemu - przepis dostępny jest na stronie))
2 pomidory
tarty parmezan (lub po prostu ser żółty)

Makaron z pesto - sposób wykonania:

Makaron z pestoMakaron z pesto smakuje wyśmienicie - w dodatku jest to danie niezwykle szybkie do przygotowania, dla zdecydowanych miłośników mięska - proponuje by urozmaicić danie podsmażonym boczkiem (pokrojonym w kostkę i np. pieczarkami).
Przygotowanie:
makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, pomidor sparzamy, obieramy ze skórki ( jeśli wybraliśmy wersję z boczkiem - podsmażamy go w trakcie gotowania się makaronu), po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy go z pesto (około łyżki stołowej na jedną porcję), obkładamy pomidorem i posypujemy serem, należy spożywać dopóki jest ciepłeu?miech
Byłam zachwycona u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 05-05-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-27 16:44 Tytul
coś to jałowe



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-27 17:35 makaron z pesto
no to wiodcznie kwestia gustu bo dla mnie to nigdy nie jest jałowe u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-29 20:40 Pesto jest bardzo dobre
Pesto faktycznie jest dobre, zwłaszcza z dobrym makaronem, np. z pełnoziarnistym, a nie takim najtańszym. Makaron najlepiej ugotować al dente, czyli lekko twardy, nie rozlatujący się.
W sklepie można kupić pesto z samej bazylii, jak również takie z pomidorami.
Pesto jest w małym słoiczku, jest dosyć słone. Przy daniach dla dwóch osób, gdy nie chce się tego podawać dzień w dzień, to trzeba uważać, żeby się w słoiczku nie popsuło. Ale na bazie pesto można przygotować inne potrawy. Chyba gdzieś jeszcze czytałam o dodawaniu orzechów włoskich albo grzybów.
Pesto nie należy podgrzewać, bo bazylia w nim zawarta nabierze gorzkiego smaku, ale można zamrozić.


komentarze Dodaj komentarz