coś to jałowe
no to wiodcznie kwestia gustu bo dla mnie to nigdy nie jest jałowe :)
Pesto faktycznie jest dobre, zwłaszcza z dobrym makaronem, np. z pełnoziarnistym, a nie takim najtańszym. Makaron najlepiej ugotować al dente, czyli lekko twardy, nie rozlatujący się.
W sklepie można kupić pesto z samej bazylii, jak również takie z pomidorami.
Pesto jest w małym słoiczku, jest dosyć słone. Przy daniach dla dwóch osób, gdy nie chce się tego podawać dzień w dzień, to trzeba uważać, żeby się w słoiczku nie popsuło. Ale na bazie pesto można przygotować inne potrawy. Chyba gdzieś jeszcze czytałam o dodawaniu orzechów włoskich albo grzybów.
Pesto nie należy podgrzewać, bo bazylia w nim zawarta nabierze gorzkiego smaku, ale można zamrozić.
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron z pesto prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują