Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Makowiec bezglutenowy

Czas 40 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 150 g zmielonego suchego maku
- 150 g zmielonych migdałów
- 200 g cukru trzcinowego
- 6 średnich jajek
- 2 duże jabłka
- szczypta soli

Makowiec bezglutenowy - sposób wykonania:

Pyszny, aromatyczny, wilgotny makowiec bezglutenowy, którym zachwycisz rodzinę na święta. Kilka prostych składników, szybkie przygotowanie sprawia, że ciasto idealnie nadaje się dla zapracowanych osób. W bezglutenowym makowcu mąkę zastępujemy sporą ilością suchego maku i mielonymi migdałami.

Oddzielamy białka od żółtek. Białek wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cały cza ubijamy. Następnie pojedynczo dodajmy jajka i ubijamy. Do ubitej masy dodajemy starte ma grubych oczkach jabłka, zmielone migdały i mak. Mieszamy całość delikatnie.

Smarujemy masłem tortownicę o wymiarach 23 x 35 cm i wylewamy na nią masę makowca. Rozgrzewamy piekarnik. Makowca bezglutenowego pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 st. C.

Ostudzone ciasto dekorujemy masą czekoladową, świątecznymi ozdobami.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-12-16| Czytano: 4336 razy |komentarz [0]
Makowiec bezglutenowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz