Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Makowiec na kruchym cieście

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki
pół kostki masła
pół kostki margaryny
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka - 2 całe plus jedno żółtko

Masa makowa
pół kg maku
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
5 dag mąki
8 jajek
dowolne bakalie
aromat migdałowy

polewa czekoladowa lub inna dekoracja

Makowiec na kruchym cieście - sposób wykonania:

Niezwykle pyszny makowiec w wersji na kruchym cieście, przepis dostałam od koleżanki, makowiec jest wielokrotnie wypróbowany a ciasto robi wrażenie :)
Masło i margarynę ( z lodówki)siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki - na końcu dodając 2 łyżki śmietany. Wyrabiamy gładkie ciasto które zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Następnie ciastem wylepiamy blachę (prostokątną) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Mak zaparzamy, odsączamy bardzo dokładnie i 3 krotnie mielimy.
Cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami (z białek ubijamy pianę), utarte dodajemy do maku, mieszamy, następnie do masy makowej dodajemy pozostałe składniki a na końcu - pianę ubitą z białek i oprószone mąką bakalie.
Masę makową wylewamy na podpieczone ciasto, całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 09-12-10| komentarz [8]



8 komentarzy


Ile zoltek do maku?
2010-12-23 20:31

Do masy makowej dodajemy 3 zoltka albo 8 zoltek. W skadnikach na mase makowa napisala Pani 8 jajek


makowiec
2010-12-23 21:20

z 8 żółtkami ucieramy :-)


masa makowa
2012-01-26 17:47

można użyć masy makowej z puszki??czy koniecznie trzeba dodawać mak mielony?


makowiec
2012-01-26 19:47

oczywiście - można ale należy liczyć się z tym, że smak nie będzie ten sam i to niestety na niekorzyść. Przynajmniej ja miałam takiego niefarta, że udało mi się kupić niezbyt smaczną masę - ciasto było właściwie niejadalne. Być może istnieją dobre masy, jeśli tak, jak najbardziej można takiej użyć.


o rany
2012-12-21 20:07

35dg mąki ile to jest np szklanka ? musi mi sie udac


Tytul
2012-12-21 21:54

1 kg mąki to 6 szklanek i masz zadanie matematyczne. Dla nie lubiących przeliczać polecam wage kuchenną.
350 gram to ok 1/3 kg czyli 1/3 z 6 szklanek :-)


Blacha
2013-12-13 17:30

Na jaką blachę jest to ciasto? Ile można goupiec wcześniej przed świętami?


Tytul
2013-12-15 19:41

ciasto można zrobić w tortownicy :) wtedy będzie wysokie jak na zdjęciu. Ile wcześniej? Hmm, dzień dwa raczej nei wcześniej :)

Dodaj komentarz