Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makowiec na kruchym cieście - składniki:

Ciasto:
35 dag mąki
pół kostki masła
pół kostki margaryny
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka - 2 całe plus jedno żółtko

Masa makowa
pół kg maku
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
5 dag mąki
8 jajek
dowolne bakalie
aromat migdałowy

polewa czekoladowa lub inna dekoracja

Makowiec na kruchym cieście - sposób wykonania:

Niezwykle pyszny makowiec w wersji na kruchym cieście, przepis dostałam od koleżanki, makowiec jest wielokrotnie wypróbowany a ciasto robi wrażenie u?miech
Masło i margarynę ( z lodówki)siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki - na końcu dodając 2 łyżki śmietany. Wyrabiamy gładkie ciasto które zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Następnie ciastem wylepiamy blachę (prostokątną) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Mak zaparzamy, odsączamy bardzo dokładnie i 3 krotnie mielimy.
Cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami (z białek ubijamy pianę), utarte dodajemy do maku, mieszamy, następnie do masy makowej dodajemy pozostałe składniki a na końcu - pianę ubitą z białek i oprószone mąką bakalie.
Masę makową wylewamy na podpieczone ciasto, całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-23 20:31 Ile zoltek do maku?
Do masy makowej dodajemy 3 zoltka albo 8 zoltek. W skadnikach na mase makowa napisala Pani 8 jajek

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-12-23 21:20 makowiec
z 8 żółtkami ucieramy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-26 17:47 masa makowa
można użyć masy makowej z puszki??czy koniecznie trzeba dodawać mak mielony?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-26 19:47 makowiec
oczywiście - można ale należy liczyć się z tym, że smak nie będzie ten sam i to niestety na niekorzyść. Przynajmniej ja miałam takiego niefarta, że udało mi się kupić niezbyt smaczną masę - ciasto było właściwie niejadalne. Być może istnieją dobre masy, jeśli tak, jak najbardziej można takiej użyć.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 20:07 o rany
35dg mąki ile to jest np szklanka ? musi mi sie udac



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 21:54 Tytul
1 kg mąki to 6 szklanek i masz zadanie matematyczne. Dla nie lubiących przeliczać polecam wage kuchenną.
350 gram to ok 1/3 kg czyli 1/3 z 6 szklanek u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-13 17:30 Blacha
Na jaką blachę jest to ciasto? Ile można goupiec wcześniej przed świętami?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-15 19:41 Tytul
ciasto można zrobić w tortownicy u?miech wtedy będzie wysokie jak na zdjęciu. Ile wcześniej? Hmm, dzień dwa raczej nei wcześniej u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz