Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Makowiec na kruchym cieście

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makowiec na kruchym cieście - składniki:

Ciasto:
35 dag mąki
pół kostki masła
pół kostki margaryny
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka - 2 całe plus jedno żółtko

Masa makowa
pół kg maku
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
5 dag mąki
8 jajek
dowolne bakalie
aromat migdałowy

polewa czekoladowa lub inna dekoracja

Makowiec na kruchym cieście - sposób wykonania:

Makowiec na kruchym cieścieNiezwykle pyszny makowiec w wersji na kruchym cieście, przepis dostałam od koleżanki, makowiec jest wielokrotnie wypróbowany a ciasto robi wrażenie u?miech
Masło i margarynę ( z lodówki)siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki - na końcu dodając 2 łyżki śmietany. Wyrabiamy gładkie ciasto które zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Następnie ciastem wylepiamy blachę (prostokątną) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Mak zaparzamy, odsączamy bardzo dokładnie i 3 krotnie mielimy.
Cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami (z białek ubijamy pianę), utarte dodajemy do maku, mieszamy, następnie do masy makowej dodajemy pozostałe składniki a na końcu - pianę ubitą z białek i oprószone mąką bakalie.
Masę makową wylewamy na podpieczone ciasto, całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 09-12-10 | komentarz [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-23 20:31 Ile zoltek do maku?
Do masy makowej dodajemy 3 zoltka albo 8 zoltek. W skadnikach na mase makowa napisala Pani 8 jajek

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-12-23 21:20 makowiec
z 8 żółtkami ucieramy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-26 17:47 masa makowa
można użyć masy makowej z puszki??czy koniecznie trzeba dodawać mak mielony?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-26 19:47 makowiec
oczywiście - można ale należy liczyć się z tym, że smak nie będzie ten sam i to niestety na niekorzyść. Przynajmniej ja miałam takiego niefarta, że udało mi się kupić niezbyt smaczną masę - ciasto było właściwie niejadalne. Być może istnieją dobre masy, jeśli tak, jak najbardziej można takiej użyć.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 20:07 o rany
35dg mąki ile to jest np szklanka ? musi mi sie udac



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 21:54 Tytul
1 kg mąki to 6 szklanek i masz zadanie matematyczne. Dla nie lubiących przeliczać polecam wage kuchenną.
350 gram to ok 1/3 kg czyli 1/3 z 6 szklanek u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-13 17:30 Blacha
Na jaką blachę jest to ciasto? Ile można goupiec wcześniej przed świętami?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-15 19:41 Tytul
ciasto można zrobić w tortownicy u?miech wtedy będzie wysokie jak na zdjęciu. Ile wcześniej? Hmm, dzień dwa raczej nei wcześniej u?miech


komentarze Dodaj komentarz