Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makowiec zawijany - składniki:

pół kg mąki
3 jajka
3 dag drożdży
20 dag cukru
3/4 szklanki mleka
150 g masła

Masa makowa:
pół kg maku
20 dag cukru
2 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej

Makowiec zawijany - sposób wykonania:

Smaczny świąteczny makowiec - rozpływająca się w ustach strucla makowa, pełna masy.
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wkruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka.

Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta.
Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce.
Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 21:48 Tytul
makowce wyszły super! zrobiłam troszkę inaczej, a mianowicie do maki dałam drożdże (w proszku) bo innych nie miałam i zalałam ciepłym mlekiem, osobno utarłam cukier z jajkami i dodałam masło a na koniec zmieszałam masy razem. Ciasko wychodzi super delikatne i kruche.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:11 makowiec
jeśli ciasto jest zbyt klejące można dosypać nieco więcej mąki, różny rodzaj mąki ma różna chłonność więc czasami ciężko podać co do grama ale odrobina wprawy i wszystko wyjdzie jak należy



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 18:00 superrrrrr!!!
makowiec wyszedł fantastyczny, ciasto idealne, użyłam gotowej masy makowej Helio. Pierwszy raz robiłam makowiec zawijany i uważam, że ten przepis jest rewelacyjny. wprawdzie trochę popękał na wierzchu ale wyczytałam w necie, że trzeba lepiej zawinąć w pergamin. A może Wyznacie sposób na nie - popękanie makowca?



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 14:46 Tytul
makowiec wyszedł pyszny zatem polecam!!!robiłam z gotowa masa i był super .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz