Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makowiec zawijany - składniki:

pół kg mąki
3 jajka
3 dag drożdży
20 dag cukru
3/4 szklanki mleka
150 g masła

Masa makowa:
pół kg maku
20 dag cukru
2 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej

Makowiec zawijany - sposób wykonania:

Smaczny świąteczny makowiec - rozpływająca się w ustach strucla makowa, pełna masy.
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wkruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka.

Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta.
Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce.
Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 21:48 Tytul
makowce wyszły super! zrobiłam troszkę inaczej, a mianowicie do maki dałam drożdże (w proszku) bo innych nie miałam i zalałam ciepłym mlekiem, osobno utarłam cukier z jajkami i dodałam masło a na koniec zmieszałam masy razem. Ciasko wychodzi super delikatne i kruche.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:11 makowiec
jeśli ciasto jest zbyt klejące można dosypać nieco więcej mąki, różny rodzaj mąki ma różna chłonność więc czasami ciężko podać co do grama ale odrobina wprawy i wszystko wyjdzie jak należy



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 18:00 superrrrrr!!!
makowiec wyszedł fantastyczny, ciasto idealne, użyłam gotowej masy makowej Helio. Pierwszy raz robiłam makowiec zawijany i uważam, że ten przepis jest rewelacyjny. wprawdzie trochę popękał na wierzchu ale wyczytałam w necie, że trzeba lepiej zawinąć w pergamin. A może Wyznacie sposób na nie - popękanie makowca?



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 14:46 Tytul
makowiec wyszedł pyszny zatem polecam!!!robiłam z gotowa masa i był super .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz