Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Makowiec zawijany

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Makowiec zawijany - składniki:

pół kg mąki
3 jajka
3 dag drożdży
20 dag cukru
3/4 szklanki mleka
150 g masła

Masa makowa:
pół kg maku
20 dag cukru
2 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej

Makowiec zawijany - sposób wykonania:

Makowiec zawijanySmaczny świąteczny makowiec - rozpływająca się w ustach strucla makowa, pełna masy.
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wkruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka.

Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta.
Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce.
Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 18-12-10 | komentarz [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 21:48 Tytul
makowce wyszły super! zrobiłam troszkę inaczej, a mianowicie do maki dałam drożdże (w proszku) bo innych nie miałam i zalałam ciepłym mlekiem, osobno utarłam cukier z jajkami i dodałam masło a na koniec zmieszałam masy razem. Ciasko wychodzi super delikatne i kruche.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-23 8:11 makowiec
jeśli ciasto jest zbyt klejące można dosypać nieco więcej mąki, różny rodzaj mąki ma różna chłonność więc czasami ciężko podać co do grama ale odrobina wprawy i wszystko wyjdzie jak należy



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-28 18:00 superrrrrr!!!
makowiec wyszedł fantastyczny, ciasto idealne, użyłam gotowej masy makowej Helio. Pierwszy raz robiłam makowiec zawijany i uważam, że ten przepis jest rewelacyjny. wprawdzie trochę popękał na wierzchu ale wyczytałam w necie, że trzeba lepiej zawinąć w pergamin. A może Wyznacie sposób na nie - popękanie makowca?



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 14:46 Tytul
makowiec wyszedł pyszny zatem polecam!!!robiłam z gotowa masa i był super .


komentarze Dodaj komentarz